Hrvatski radio

Radio Sljeme

09:50 / 16.03.2022.

Autor: Radio Sljeme

Stanari Gornjeg grada traže hitno uklanjanje ograde s Trga svetog Marka!

Markov trg

Markov trg

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

Stanari Gornjeg grada poslali su dopis svim nadležnim službama i institucijama tražeći uklanjanje ograde s trga svetog Marka koja je postavljena prije dvije godine nakon oružanog napada. 

Između ostalog ističu da baš zbog toga što se na Gornjem gradu nalaze državne institucije, postoji veliki sigurnosni rizik najviše za stanare, a ne zaštićene skupine koje imaju pristup Markovu trgu.

Zbog same činjenice da se na Gornjem gradu nalaze institucije Vlade RH i Hrvatskog Sabora predstavlja veliki sigurnosni rizik najviše za stanovnike, a najmanje za same članove institucija, ističu u dopisu. 

 Stanari su ugroženi zbog prebrze vožnje službenih vozila kroz zonu smirenog prometa, zbog kontinuiranih posjeta stranih državnih predstavnika, zbog velikog broja policijskih službenika i službenika interventne policije, zbog učestalih prosvjeda koji se odvijaju na i oko Markovog trga.

 Stanari Gornjeg grada zato zahtijevaju hitno uklanjanje zaštitne barikade te otvaranje trga za sve stanare, građane Zagreba i posjetitelje Gornjeg grada.