Hrvatski radio

Radio Sljeme

Stanari protiv izgradnje četverokatnica s podzemnom garažom u Donjem gradu

23.08.2022.

13:40

Autor: Radio Sljeme

Blok 124

Blok 124

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

U donjogradskom bloku 124, omeđenom Martićevom, Vojnovićevom, Breščenskoga i Bauerovom, planirana je neobična i nelogična gradnja nove četverokatnice zajedno s podzemnom garažom koja bi ozbiljno narušila funkciju i vizuru prostora. Stanovnici negoduju, a gradska vlast tvrdi da je nemoćna jer mora provoditi važeći Generalni urbanistički plan.


Specifičnom donjogradskom blokovskom gradnjom dodjeljuje se zajednički prostor za potrebe stanara, bilo da se radi o zelenoj površini ili društvenim sadržajima, a uz njega su građene niske prizemnice. Predviđena gradnja zagušila bi prostor i omela normalan život stanara.


- Cijelo podzemlje te parcele, znači dvorišta 22 i 24, bilo bi doslovno betonirano podzemnom garažom, i na tu podlogu garaže dižu se dvije zgrade na četiri etaže. Time se potpuno zaklanja svjetlo i dotok svježeg zraka polovici bloka. Znači cijela južna strana, Martićeva i dobar dio Vojnovićeve i Bauerove, stanari bi ostali bez sunca i zraka- kaže jedna od stanovnica bloka Evelina Turković.


Unatoč negativnom očitovanju stanara, krajem prošle godine Gradski ured za prostorno uređenje izdao je investitoru lokacijsku dozvolu. Stanari su uložili žalbu koja je odbijena, a zatim i tužbu Upravnom sudu. Sudski je proces u tijeku, a Gradska uprava tvrdi kako se mora držati važećeg GUP - a te da za njegove izmjene i dopune treba proći i nekoliko godina. Sada se moramo pridržavati zakona, međutim, s izmjenama GUP - a trebalo se krenuti ranije, smatra gradski zastupnik SDP - a Renato Petek.


- Tako da sada možemo reći da novi GUP neće biti donesen u ovom prvom mandatu Tomislava Tomaševića, što je prilično zabrinjavajuće. Sada samo možemo očekivati da ćemo uskoro opet imati točkaste izmjene GUP - a koje neće regulirati ovakve probleme i ovakvu situaciju, dakle postoji možda i još projekata koji su već u tijeku, što znamo, planira se godinama, tako da se teško može reagirati u ovakvim situacijama. No, treba se pronaći načina, nadam se da će se i na Gradskoj skupštini raspravljati o tome i vidjeti koje su mogućnosti - pojašnjava Petek.


Nadamo se da druge mogućnosti postoje, jer isti scenarij prijeti i drugim donjogradskim blokovima dok je aktualni GUP na snazi.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici