Hrvatski radio

Radio Sljeme

Stanarima Ksaverske svakodnevno ugrožena sigurnost zbog prebrzih vozača

03.06.2022.

15:09

Autor: Radio Sljeme

Ksaverska cesta

Ksaverska cesta

Foto: Slaven Branislav Babić / Pixsell

Stanarima Ksaverske ceste svaki je izlazak na ulicu lutrija. Velike brzine vozača, zakrčenost prometa, nepropisno parkirani automobili, motoristi i električni romobili ozbiljno ugrožavaju sigurnost svima koji tamo žive ili se tamo nađu. O tome je bilo riječi u našoj emisiji "Moj firtl".


Poražavajuća je statistika policije za područje Ksaverske. Prošle godine tamo su se dogodile 22 prometne nesreće, u osam je bilo ozlijeđenih osoba, dok je u njih 14 zabilježena veća materijalna šteta. 

- Ja moram priznat da se osjećam užasno nesretno, prvo zato što nam je cesta pista, po noći je to doslovce staza Grobnika, po danu isto tako, nismo sigurni na nogostupu, nismo sigurni na cesti, ne možemo sigurno izaći iz vlastitog dvorišta. Uopće neću spomenuti da je cijela ta fluktuacija prometa koja se ovdje dešava niže dolje svedena u samo jednu traku, a sad nam je još uzeta i pretvorena u pješačku zonu Stara Vlaška, dakle slijepo crijevo ovoga grada - kazala je Lidija Jagarinec iz inicijative građana.


Građani stoga traže postavljanje uspornika ili stupića te veće policijske kontrole. Dvaput su slali požurnice Gradu, ali gotovo godinu dana, kažu, nisu dobili odgovor. Iz Gradske uprave se, pak, pozivaju na statistiku prometnih nesreća za samo jedno raskrižje, Ksaverska - Jandrićeva, gdje je prometnih nesreća bilo znatno manje. 


- Sigurno će se, pogotovo nakon ove inicijative građana, pokrenuti pitanje postave uspornika, da li će to policija odobriti, to je pitanje, ali, ako smijem ponoviti ono što kao papige već ponavljamo, da su prije svega za smanjenu sigurnost prometa i ugrožavanje drugih sudionika u prometu krivi većinom vozači, kako ovi koji voze neprilagođenim brzinama, tako i svi ovi koji su na zapadnom nogostupu Ksaverske ceste nepropisno parkirani - poručio je Vibor Videc iz Gradskog ureda za promet.


Iz inicijative građana zaključuju da ne vide dovoljno volje da se nešto riješi i pitaju se: "Treba li netko smrtno stradati kako bi se nešto promijenilo?"


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici