Hrvatski radio

Radio Sljeme

Stanje u Čistoći na rubu održivosti - nema radnika, a rijetki pristaju na težak posao uz malu plaću

17.11.2022.

13:09

Autor: Radio Sljeme

Radnici Čistoće

Radnici Čistoće

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Male plaće, neispravni kamioni, manjak radnika - problemi su s kojima se zagrebačka Čistoća bori godinama. Sindikati traže hitnu reakciju uprave Holdinga, a dio njih spreman je i na prosvjed, za što su već prikupili potporu više od tisuću nezadovoljnih radnika. 

Prizori pretrpanih kontejnera diljem grada rezultat su, između ostalog, lošeg stanja u zagrebačkoj Čistoći. Radnici odlaze, drugi se ne prijavljuju, a i oni koji se prijave ubrzo odustanu kad vide uvjete rada, upozorava predsjednica sindikata Čistoće Mirjana Kaltak


- Kad radnik dođe ovdje i čuje da će u startu imati plaću između 4800 i 5000 kuna, to je nešto što će njega automatski odbiti jer za taj iznos radi pod svim vremenskim uvjetima. Naši radnici rade i svaku subotu u mjesecu, a ponekad čak i nedjeljom. Kad bi radnik trebao biti slobodan ili koristiti godišnji odmor on to ne može koristiti jer onda nema tko obaviti posao - ispričala nam je Kaltak.


Najteže je stanje u operativi - nedostaje 70-ak vozača i 40-ak komunalnih djelatnika. Predstavnik Čistoće u Samostalnom sindikatu radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Zdravko Stoilković kaže da ništa bolje nije niti u administrativnim poslovima.


- Već niz godina administrativni djelatnici Čistoće imaju manje koeficijente od djelatnika administracije u drugim podružnicama. Riječ je o poslovima referenta za obračun plaća, pravnih referenata i slično. Ne kažem da bi u drugim podružnicama trebali imati manji koeficijent nego da bi naši djelatnici trebali imati veći koeficijent. Tražit ćemo izjednačavanje tih koeficijenata i postaviti rok do 1. siječnja iduće godine - kaže Stoilković. 


Od sindikata doznajemo da bi se idući tjedan mogao održati sastanak s gradonačelnikom Tomaševićem, od kojeg očekuju bolju suradnju nego s upravom Holdinga, koja zasad ne pristaje na povećanje materijalnih prava djelatnika Čistoće zbog, kako je rečeno, nedostatnih sredstava. Sindikati se i dalje nadaju mirnom rješenju problema, koji ne opterećuje samo Čistoću, već cijeli grad koji se mjesecima guši u smeću. 

  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici