Hrvatski radio

Radio Sljeme

Stanovnici Brezovice i dalje imaju problema s javnim prijevozom

02.12.2022.

14:02

Autor: Radio Sljeme

ZET - ov autobus

ZET - ov autobus

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Stanovnici Gradske četvrti Brezovica već dugo imaju problema s autobusnim linijama i prometnom povezanošću s ostatkom grada. To se posebno tiče mještana naselja Odranski Obrež i Strmec Odranski, ali i ZET - ovih putnika iz Dragonošca i Trpuca. Sve je počelo ovoga ljeta kada je prihvaćena inicijativa da linija 159 Strmec Odranski - Savski most produži trasu i zahvati putnike Zadvorskog, područje s oko 1200 stanovnika, i omogući im povezivanje s centrom Brezovice.

Zbog produžetka te linije zakida se mještane naselja Trpuci čije se putovanje linijom 163 produžuje jer treba skrenuti prema okretištu u Odranskom Obrežu. Time im se otežava i put prema ostatku grada.

 

- Sama linija ima vozni red 40 minuta, što je objektivno i 45 zbog ležećih policajaca, pruge u Remetincu, rotora i tako dalje. Već sama ta stvar je dugačka. Vi znate, recimo, da bi došli u neke dijelove grada tipa Dubrave ili negdje vama treba bukvalno dva sata. Imam jedno dijete u Dubravi, drugo je na Kennedyjevom, dva sata treba iz Trpuca do dijelova Zagreba. Vi znate gdje je Rijeka, gdje je Karlovac, za koliko se tamo može doći nekakvim normalnim prijevozom, kaže predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Trpuci Dražen Matin.


Dodaje kako su tražili dodatne polaske, ali da ZET nema dovoljno autobusa, niti vozača. S druge strane, iz ZET - a poručuju kako je produljenje linije 159 već riješena stvar te da je odgovornost na Gradskoj četvrti da izmiri nesuglasice između Mjesnih odbora, a onda ZET - u uputi konačno mišljenje. Članica Vijeća Gradske četvrti Brezovica Marina Pucević tvrdi da su za dosadašnje prijedloge dobivali odgovore da nema dovoljno autobusa. Ističe i da je rješenje u novoj liniji Odranski Obrež - Glavni kolodvor:


- Ići ćemo s peticijom prema Gradskoj četvrti, Gradu Zagrebu i ZET - u da se izborimo za taj autobus, on bi riješio sve probleme, i Trpuca i Havidića, Lipnice, jer ti putnici bi mogli sići i prijeći na autobus za Glavni kolodvor - pojašnjava.


Da bi se navedeni problemi riješili, potrebno je da Grad osigura nove autobuse i vozače koji će ih voziti, jer do tada su uzaludni svi dogovori unutar Gradske četvrti.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.