Hrvatski radio

Radio Sljeme

Stanovnici Donje Dubrave: "Ne damo park!"

15.02.2020.

17:27

Autor: Krešimir Vešnik

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / -

"Ne damo mjesnu" uzvikivali su stanovnici u Donjoj Dubravi prosvjedujući protiv najavljene izgradnje zgrade na mjestu tamošnjeg parka. Parcelu kod Mjesnog odbora 30. svibnja 1990. kupio je privatnik, a, iako je imao priliku, Grad to nije učinio.

"Gnjevni smo i bijesni" i "Imamo previše asfalta" transparenti su koji su se mogli vidjeti na prosvjedu u Donjoj Dubravi. Građani su revoltirani jer se na parceli na kojoj je desetljećima park s dječjim igralištem namjerava izgraditi zgrada.

Prije tri godine parcela je denacionalizirana nakon čega ju je vlasnik odlučio prodati, a Grad je imao pravo prvokupa koje nije iskoristio. Sada novi vlasnik parcele ondje planira izgraditi zgradu i srušiti park - Mislim da je to nebriga odgovornih: od Mjesnog odbora pa do Vijeća gradske četvrti te Grada Zagreba. Oni su tu površinu trebali označiti u GUP-u kao zelenu javnu površinu i onda se ništa od ovoga ne bi moglo dogoditi. Sada je problem daleko veći. Vjerujem da bi se on još mogao riješiti kada bi postojala volja gradonačelnika i Grada da se nekako dogovore s novim vlasnikom - rekao je predstavnik građanske inicijative "Trnava-Donja Dubrava", Ivan Forgač.

Pored parka je i dječje igralište, također u privatnom vlasništvu, govori član inicijative, Toni Bošnjaković - Tamo će se dogoditi ista stvar. Sada moramo ili mi sami, građani, sakupiti novce da to otkupimo ili tražiti Grad da to otkupi. Mi jasno i glasno tražimo da Grad to učini.

Zanimljivo, između parka i igrališta, zgrada je Mjesnog odbora i to u vlasništvu Grada, nastavlja Bošnjaković - To je skandalozno. Zašto nisu kupili sve? Mogli su kupiti cijeli park, cijelo igralište. Oni su kupili samo zgradu, a ostalo su pustili da se proda po smiješnoj cijeni. 

Park je predzadnja zelena površina na području tamošnjeg Mjesnog odbora, ističu građani, stoga su složni: "Ne damo park!".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.