Hrvatski radio

Radio Sljeme

Stanovnici Dugog Sela mogu odlagati otpad u vlastitom reciklažnom dvorištu

23.10.2018.

16:59

Autor: Margareta Jozinović

HRT Radio Sljeme

HRT Radio Sljeme

Foto: - / -

U Dugom selu otvoreno je reciklažno dvorište. Projekt vrijedan 3 milijuna i 700 tisuća kuna, 85 posto sufinanciralo se iz EU fondova, dok je 15 posto sufinancirao Grad Dugo Selo. Prvo reciklažno dvorište velik je iskorak u očuvanju okoliša i brizi za odlaganje otpada u Dugom selu.

Od ideje do realizacije projekta prošlo je tek nešto više od godinu dana. Neposredno uz odlagalište komunalnog otpada od danas je stanovnicima Dugog sela na raspolaganju i reciklažno dvorište. Po meni najljepše reciklažno dvorište u Hrvatskoj. Iskoristili smo EU fondove i trenutak i to je prvi projekat kojeg je ova izvršna vlast uspjela od početka do kraja dovršiti i jednostavno dati građanima na korištenje. Već su i do sada mogli, ali od danas je službeno otvoreno sa svim mogućim kombinacijama. Ništa više doma ne moraju držati, sve mogu donijeti ovdje, a komunalni otpad, ona jedna kanta koja će im biti dovoljna - mjesečno će odvesti dečki, pohvalio se gradonačelnik Dugog Sela, Nenad Panian.

Izgradnja reciklažnog dvorišta postala je realnost zahvaljujući novcu iz kohezijskog fonda kojem je već diljem Hrvatske izgrađeno 80-ak reciklažnih dvorišta, a na 20 se trenutno radi.

Premda je udaljeno oko 5 kilometara od središta grada stanovnici uz uobičajene, papir, plastike i staklo, u reciklažno dvorištu mogu odložiti cijeli niz vrsta opasnog otpada. Tu će se zaprimati jedno 15-20-ak vrsta opasnog otpada koji zovemo problematični otpad koji nastaje u kućanstvima kao i sve ostale kategorije po Pravilniku neopasnog otpada koje se mogu razdvojiti u količinama koje se mogu dovest na ovu lokaciju, objasnio je Tadija Penić, direktor komunalnog centra Dugog sela.

Prema novom pravilniku građani u reciklažno dvorište mogu odložiti do 200 kilograma građevinskog otpada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.