Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Stanovnici Gornjeg grada osjećaju se kao da žive u getu"

08.04.2022.

12:05

Autor: Mario Mihaljević

Zbog radova su kao u getu

Zbog radova su kao u getu

Foto: Miroslav Šeb /Hrvatski radio / HRT

 Do 16. ovoga mjeseca traje remont uspinjače, dok autobusna linija 150, zbog radova u Radićevoj, još mjesec dana neće voziti do Trga bana Jelačića. Sve to stvara probleme stanovnicima starije životne dobi koji žive na Gornjem gradu, i koji tvrde da su zbog mnogih radova getoizirani. O tome je bilo riječi u  emisiji Radio Sljemena  "Moj firtl".

Obično se smatra da je živjeti na Gornjem gradu među povijesnim znamenitostima stvar privilegije i prestiža. No stvarnost je malo drugačija, posebno za naše starije sugrađane s gornjogradskom adresom, kojima silni radovi onemogućuju svakodnevno funkcioniranje. Uz nedostatak bankomata i dućana velik problem stvara nam prometna nepovezanost, kaže stanovnik Gornjeg grada Nenad Jandrić.


- Ovakva nekoordinacija mi nije jasna, ljudi koji promišljaju nekakav promet u ovom gradu i koji prate tu situaciju, kao da ne rade dobro.  Kada je riječ o građevinskim radovima, oni su na nogostupe stavili znakove, i to su posebne barijere, žene sa malom djecom i kolicima ne mogu proći nogostupom. Stavili su i trake, pa moramo ići cestom. Generalno govoreći, na Gornjem gradu je vrlo teška situacija-. 


Jandrić je rekao da se zbog  problema osjećaju kao da žive u getu i kao da su građani drugog reda. Kao jedino rješenje problema vidi da se politika kako kaže makne sa gornjeg grada.  Gornjograđani su peticijom tražili uklanjanje zaštitne ograde i traka oko Crkve svetog Marka, jer ih takav režim svakodnevno ograničava. Kako je rekao predsjednik gradskog vijeća Gornji grad Roman Lalić,  gradski zavod za zaštitu spomenika poslao je prije tri dana odgovor. U svom dopisu tvrde da ograde narušavaju vizuru jednog od najstarijih povijesnih i turističkih trgova u našem gradu.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.