Hrvatski radio

Radio Sljeme

Stanovnici Resnika protiv novog proračuna gradonačelnika Tomaševića!

07.12.2021.

13:03

Autor: Radio Sljeme

default error photo

Udruga za zaštitu okoliša Resnik prosvjedovala je protiv prijedlogu proračuna Grada Zagreba za 2022. kojim se osiguravaju i planiraju sredstva za nastavak, kako tvrde, promašenog i štetnog Zagrebačkog centara za gospodarenje otpadom.


Udruga za zaštitu okoliša Resnik u pismu gradskim zastupnicima poručuje da se oštro protivi prijedlogu i donošenju proračuna kojim se osiguravaju i planiraju sredstva za nastavak promašenog i štetnog Zagrebačkog centara za gospodarenje otpadom za miješani otpad, spaljivanje, prateće nelegalne objekte i tuđe smeće.

- Tražimo da se umjesto toga osigura ulaganje u uspostavu prevencije, odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada u skladu s upozorenjem EU komisije u kojem je istaknuto da regionalni centri ugrožavaju ciljeve u recikliranju, rekla je Predsjednica udruge Branka Genzić-Horvat.

Udruga tvrdi kako izgradnja tog regionalnog centra zahtijeva spaljivanje i umjesto ušteda uzrokuje velike ekološke, zdravstvene, ekonomske i financijske probleme, što je dokazano s već dva izgrađena centra, Kaštijun i Marišćina.

"Na taj način Zagreb i dalje ostaje među zadnjim metropolama u Europi po odvojenom prikupljanju i recikliranju, bez reformi i pozitivnog zaokreta smjera s otpadom, ali izglednog poskupljenja računa za građane. Na ovaj način neće se postići zadani ciljevi u odvajanju i recikliranju otpada, pa će Zagreb plaćati penale", upozorava udruga.

Umjesto najavljene revizije ugovora o koncesiji za pročišćavanje otpadnih voda, prijedlogom proračuna se nastavlja i omogućuje stjecanje ekstra profita koncesionaru, osiguravanjem enormnih sredstava, kao i za troškove zbrinjavanja mulja koje je preuzeo Zagreb kao obvezu umjesto koncesionara.

"Ovim prijedlogom proračuna Grada Zagreba za 2022. i projekcijama za 2023. i 2024. godinu Tomašević suprotno predizbornim obećanjima nastavlja štetne projekte svog prethodnika i ne ostvaruje interese građana u segmentu gospodarenja otpadom", navodi se u pismu gradskim zastupnicima.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici