Hrvatski radio

Radio Sljeme

Stanovnici Središća protiv izgradnje ceste

26.05.2018.

13:01

Autor: Krešimir Vešnik

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

"Da za park, ne za cestu" peticija je udruge građana "Glog" kojoj je cilj očuvanje parka u središtu Središća. Naime, prema Generalnom urbanističkom planu grada Zagreba tamo bi se, na mjesto parka, izgradila gradska prometnica.

Prometnicom sa 4 vozne trake, povezali bi se, preko Stonske ulice, Avenija Dubrovnik i Bundek, a Središće bi bilo rasječeno na dva dijela

Ova cesta je planirana još 80-ih kada je rađen Urbanistički plan naselja i planirana je kao brza gradska prometnica. U međuvremenu se naselje razvilo, dijelom kako je planirano, a dijelom malo drugačije, tako da ta cesta danas nema, apsolutno, nikakvu važnost za naselje. Dapače, ona bi naselju donijela samo loše stvari. Ona bi privukla jedan obodni promet koji sada ide po avenijama koje se nalaze okolo naselja, privukla bi taj promet kroz naselje i ugrozila bi i živote djece, ljudi, stanovnika, objasnio je arhitekt, Nikica Ličina,

Da bi se mogla izgraditi prometnica, moralo bi se uništiti tamošnje dječje igralište i park, ističe predsjednik udruge "Glog", Ivan Šimunić, Ovo je jedini park u zapadnom dijelu naselja, a GUP ne predviđa više niti jednu veću zelenu površinu na preostalim neizgrađenim česticima. Ovaj park je mjesto na kojem se okupljaju i mladi i stari, ovo je mjesto koje je postalo duša naselja i koje s dodatnim sadržajima treba oplemeniti, a ne pretvoriti u asfalt.

Više puta su se, kažu iz udruge, obraćali Gradu sa zahtjevom da se u GUP unese sadašnje stanje, no iz Grada nisu još reagirali.

Mi ne znamo da li i kada će se graditi ovdje cesta, mi samo vidimo po GUP-u da je ona planirana već dugi niz godina i mi ovu našu peticiju pišemo proaktivno da nam ne bi cesta bila izgrađena. Osim što u peticiji pišemo da želimo očuvati ovaj park, mi ga želimo i proširiti prema sjeveru gdje je trenutno neuređena zelena površina, napomenuo je Šimunić.

Peticija se potpisuje srijedom i subotom, a do sada ju je potpisalo više od tisuću građana.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.