Hrvatski radio

Radio Sljeme

Stanovnici uz Veliki potok na Črnomercu još uvijek čekaju na uređenje

08.04.2016.

13:46

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sanacija Velikog potoka na Črnomercu počela je 2008. nakon što se aktiviralo klizište i popucale kuće na Fraterščici i u Kvaternikovoj ulici. Obavljen je najveći dio posla u vrijednosti od oko 120 milijuna kuna, no dosta je toga još ostalo neuređeno.

Već gotovo deset godina stanovnici uz Veliki potok čekaju na ispunjenje obećanja nadležnih gradskih službi o uređenju korita potoka, šetnice i cijelog kanalizacijskog sustava. Imovinsko-pravne zavrzlame jedan su od većih problema.

Savjetnica iz ureda gradonačelnika Vesna Lubin najavljuje da su u pripremi pet novih građevinskih dozvola, te kako će se otkupljivati dijelovi zemljišta, raspisati će se natječaji za pojedine poslove. S druge strane zamjenica pročelnika iz gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove, Ines Bravić ističe...

Ukupna površina zemljišta koju mi pripremamo je 18.575 kvadratnih metara, i već do danas smo ovladali s gotovo 45% površine koja je neophodna za nastavak radova.

Preostali dio će najvjerojatnije završiti u "izvlaštenju", što znaći da će se vlasnicima ponuditi procijenjena vrijednost za njihovo zemljište. 

Što se uređenja korita potoka tiče, to je u rukama Hrvatskih voda i po riječima Juraja Cerovskog, financijska sredstva za ovu su godinu već osigurana.

Što se radova na kanalizacijskom sustavu tiče, Dubravko Filipan iz gradskog sektora za vodoopskrbu i odvodnju tvrdi da su za sada, od 2400 metara, finalizirali 2320 metara. Ostalo je još samo 80-tak metara koji se moraju spojiti te će sabirni kanal biti u funkciji. Sliv "Velikog potoka" je uvršten u popis za financiranje iz europskih fondova, ugovoreni su radovi na izradi projektne dokumentacije te se sada čeka na lokacijsku dozvolu.

Usto, predsjednik vijeća gradske četvrti Črnomerec Josip Jelić potvrdio je da su za sljedeću godinu spremni uložiti pola proračuna samo za uređenje šetnjice uz Veliki potok.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.