Hrvatski radio

Radio Sljeme

Stara Trešnjevka dobiva jednosmjeran promet

04.10.2019.

11:37

Autor: Magdalena Pongrac

Grobnička ulica

Grobnička ulica

Foto: - / -

Stanovnici na području Mjesnog odbora Stara Trešnjevka požalili su se u našoj emisiji "Moj firtl" na poteškoće u prometu s kojima se svakodnevno susreću. Zbog gužvi i nedostatka parkirnih mjesta traže da se uvede jednosmjeran promet.

Predsjednica Mjesnog odbora, Snježana Markulin istakula je najveće probleme ovog dijela grada - Mi ovdje imamo uvjete da nam se kružno postave ulice u jednosmjernom prometu čime bismo dobili veći broj parkirnih mjesta, a posljedica svega toga bi bila uvođenje parkirne zone, za što se također zalažemo. Gužve su ogromne, mi se jedva imamo gdje parkirati, a parkirna mjesta nam oduzimaju automobili koji ovdje dolaze iz drugih dijelova grada. A trebalo bi ograničiti i brzinu.

Predsjednik Vijeća Gradske četvrti Trešnjevka-sjever, Ivan Butorac, koji je peticiju građana uručio Gradu s ovim se prijedlozima slaže - Smjerovi tih jednosmjernih ulica se trebaju tako isprojektirati da se maksimalno destimulira tranzit kroz ova naša mala naselja, jer ljudima su to bajpasi za izbjegavanje većih zakrčenih križanja. Ne znam što je Grad po tom pitanju napravio no to sve ide sporo. Sad imamo prometno rješenje za Rudeš i Ciglenicu, ali to su toliko velika sredstva da Gradska četvrt to ne može samostalno financirati.

Kako tvrdi Vibor Videc iz Gradskog ureda za promet, za probleme Stare Trešnjevke Grad već ima rješenje koje se podudara s potrebama građana - Imamo projekt koji je u fazi ishođenja dozvole od prometne policije. Prijedlog je takav da se u većini ulica uvede  jednosmjerna regulacija prometa i da se, u dijelu ulica u kojima postoje tehnički uvjeti i dovoljno mjesta, po prvi put legalizira parkiranje i obilježe parkirališna mjesta na jednoj strani kolnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.