Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Starost" Mirjane Preis premijerno u ZKM-u

13.12.2015.

11:17

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebačko kazalište mladih svoju premijernu izvedbenu sezonu nastavlja u utorak 22. prosinca premijerom plesne predstave "Starost (Alzheimer Cafe)" u koreografiji Mirjane Preis, posvećene "svima koji se više ne mogu sjetiti".

Kako se ističe u najavi, predstava se bavi starošću kao "boravištu zaboravljivosti" i ljudima kao zbiru sjećanja koja oblikuju sve što znamo i zapažamo, svaki pokret koji činimo. "Trenutak svjesne spoznaje o našem postojanju naša je prošlost, sadašnjost i budućnost i u isto vrijeme naš prostor koji pokretom u tome trenutku stvaramo", stoji u najavi. 

Povijest je puna živopisnih, ganutljivih opisa starih ljudi koji se potkraj života ponašaju čudno, gubeći vezu sa sjećanjima i svijetom oko sebe, donoseći nepromišljene odluke i djelujući naglo i neodgovorno poput djece. Ova predstava posvećena je svima koji se više ne mogu sjetiti, dodaje se. 

Predstava se igra u dvorani Polanec, izvode je Branko Banković i Grigor Baždar, kostimografkinja je Minja Maretić Murtić, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek. Koreografkinja Mirjana Preis je plesni pedagog u ZKM-u, a bila je dugogodišnja članica Studija za suvremeni ples s kojim je nastupala u zemlji i inozemstvu. Diplomirala je na Školi za ritmiku i ples u Zagrebu te komparativnu književnost i latinski jezik na zagrebačkoam Filozofskom fakultetu. Stručno se usavršavala u Koelnu, New Yorku, Londonu i Parizu te ostvarila brojne koreografije za Studio za suvremeni ples, Hrvatsku televiziju i ZKM.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.