Hrvatski radio

Radio Sljeme

Euharistijskim slavljem ispred zagrebačke katedrale proslavljeno Stepinčevo

10.02.2023.

21:31

Autor: HRT Radio Sljeme

Misno slavlje

Misno slavlje

Foto: Zagrebačka nadbiskupija / HRT Radio Sljeme

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je večeras svečano euharistijsko slavlje na blagdan bl. Alojzija Stepinca ispred katedrale koja je u obnovi nakon potresa.

Blaženi Alojzije hrabro je svjedočio vjeru, neustrašivo branio dostojanstvo čovjeka, neumorno promicao pravednost, odvažno štitio živote, ustrajno prokazivao neistine, dosljedno se suprotstavljao totalitarnim ideologijama, podsjetio je Kardinal. Za 'Stepinčevska savjest', Bozanić je rekao kako ona progovara kada se narušava istina o čovjeku kao muškarcu i ženi, o braku i obitelji, o zlodjelu pobačaja, o gospodarskom i političkom kriminalu. Ona ne miruje kada se druge zlostavlja, kada se čini nepravda, kada se otuđuje imovina pojedinca i naroda, kada se raznim povlasticama krše prava drugih i unosi nepovjerenje u institucije.  

Kardinal Josip Bozanić preporučio je zagovoru blaženog Alojzija Stepinca, Hrvatsku, ratom izmučenu Ukrajinu i stradale u strašnom potresu koji je ovih dana pogodio Tursku i Siriju.

Kardinal Bozanić zahvalio je Gospodinu "za današnje slavlje blagdana blaženoga Alojzija Stepinca kojim se ujedno spominjemo trostruke obljetnice vezane uz blaženoga Alojzija: 125. obljetnice njegova rođenja (8. svibnja 1898.), 70. obljetnice njegova uvrštenja u Zbor kardinala (12. siječnja 1953.) i 25. obljetnice njegova proglašenja blaženim (3. listopada 1998.). Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.