Hrvatski radio

Radio Sljeme

Stigao prvi čovjek pravoslavlja carigradski patrijarh Bartolomej Prvi

09.09.2016.

09:06

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi čovjek pravoslavlja carigradski patrijarh Bartolomej Prvi dolazi u posjet Srpskoj pravoslavnoj crkvi to jest Zagrebačko-ljubljanskoj mitropoliji i Pakračko-slavonskoj eparhiji. Prvi je to posjet nekog vaseljenskog patrijarha Hrvatskoj.

Patrijarh Barotolomej sudjelovat će na znanstvenom skupu o jasenovačkim žrtvama u našemu Gradu, a sutra će služiti liturgiju u Jasenovcu te posvetiti episkopski dvor u Pakracu.

Također u našemu Gradu otvorit će konferenciju na kojoj će o problemu holokausta govoriti Efraim Zurof i mnogi povjesničari, sociolozi, teolozi i drugi stručnjaci. Konferencija se održava pod nazivom "Novomučenici: perspektiva II". Početak je u 10.00h u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji 'Katarina Kantakuzina Branković' na  Svetome Duhu.

Premijer Tihomir Orešković sastat će se s patrijarhom Bartolomejom u 15 sati u Banskim dvorima. Uz predsjednika Vlade bit će ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.