Hrvatski radio

Radio Sljeme

Stigle posljednje doze cjepiva protiv gripe!

09.12.2020.

13:27

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

foto: Željko Lukunić/PIXSELL

foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Foto: - / -

Gripa još nije stigla, ali cjepivo jest. Riječ je o posljednjoj tranši od 130000 doza, od čega je 30000 doza stiglo u zagrebački Nastavni zavod za javno zdravstvo. Cijepljenje počinje idući tjedan, ali neće se provoditi u lokalnim zavodima za javno zdravstvo, već kod liječnika obiteljske medicine.

Cjepivo je i dalje besplatno za rizične skupine, a ima i novost, kaže epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Tatjana Nemeth Blažić:

- Novost je u ovoj posljednjoj tranši da su pozvani i mogu se besplatno, iz ovog programa cijepljenja, cijepiti djelatnici u odgojno-obrazovnim ustanovama, odnosno nastavnici i djelatnici u vrtićima.

Početkom siječnja trebale bi stići i prve doze cjepiva protiv kovida. Nemeth Blažić tvrdi da cjepivo protiv gripe neće negativno utjecati na učinkovitost novog cjepiva:

- Ne smeta ta cijepljenost protiv gripe prethodna, ako se netko cijepio. Inače se mogu neka cjepiva davati i kad netko putuje ili ako treba primiti nekoliko vrsta cjepiva, to se može bez posljedica ili nekih medicinskih nuspojava.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.