Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dodijeljene stipendije Grada Zagreba

05.04.2023.

15:02

Autor: Magdalena Pongrac

Dodjela stipendija Grada Zagreba u Gradskoj upravi

Dodjela stipendija Grada Zagreba u Gradskoj upravi

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Grad Zagreb dodijelio je stipendije učenicima i studentima s invaliditetom te učenicima i studentima romske nacionalne manjine.

3800 kuna na mjesec dobili su studenti, a 2700 učenici s invaliditetom, koji pohađaju obrazovne ustanove u našem gradu. Koliko im to znači rekla je studentica Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik.

- Ova stipendija će nam uvelike pomoći da budemo samostalniji i da možemo doprinijeti društvu.


Da se kroz dodjelu stipendija jača socijalna uključenost u društvo i suzbija diskriminacija, istaknula je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec. Na Svjetski dan Roma, stipendije je dodijelila i učenicima i studentima romske nacionalne manjine. U njihovo ime zahvalila je učenica Upravne škole Zagreb, Sedija Hasanović.

- Stipendija je pokretač koji u nama budi svijest da budemo jednaki kao i naši vršnjaci. Zahvaljujući stipendijama, ostvarujemo svoje životne ciljeve.


Za njih je program stipendija ove godine 24 posto veći nego prošle, istaknula je dogradonačelnica Dolenec.

- Ono što mogu s ponosom reći je da smo već 2021. godine program stipendiranja povećali za 30 posto, a ove godine povećali smo ga za još 40 posto. Nijedan drugi grad ili država ne izdvajaju toliko za programe stipendiranja i mislim da to jasno pokazuje koliko nam je ovaj program važan, koliko nam je stalo da kroz stipendije širimo pristup obrazovanju.


Inače, Grad Zagreb stipendije dodjeljuje u pet kategorija, ove godine vrijedne su 6 milijuna eura, a dobiva ih više od 1000 stipendista.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.