Hrvatski radio

Radio Sljeme

Stipendije za studente u STEM području

20.07.2017.

12:50

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izvrsna vijest za studente STEM područja! Ministarstvo znanosti i obrazovanja po prvi puta počinje s dodjelom stipendija STEM studentima. Radi se o petogodišnjem projektu u kojem će biti financirano 17 tisuća studenata odnosno gotovo svaki deseti student u STEM području.

1200 kuna kroz 9 mjeseci godišnje dobit će ukupno 3 400 studenata. Projekt će se financirati u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020." unutar Europskog socijalnog fonda. Osigurano je preko 180 milijuna kuna za petogodišnje razdoblje, kako bi se potaknulo studente na studiranje u STEM području, istaknula je načelnica sektora za poslovanje visokih učilišta i studentski standard pri resornom ministarstvu Kristina Ferara Blašković. Radi se o području prirodnih znanosti, biotehničkih znanosti, biomedicine, tehničkih znanosti - to su upravo ona područja koja generiraju određeni rast i generiraju ekonomski rast svake države pa tako i naše.

Stipendije će se dodjeljivati prvoj, drugoj i trećoj godini. Naime, čak 40 posto iznosa namijenjeno je upravo brucošima koji će biti rangirani prema rezultatima državne mature iz matematike. No, za ovo stipendiranje nema natječaja. Ovo je prvi puta da provodimo jedan postupak u kojem se vodimo eGovernanceom, na način da ćemo mi kontaktirati one koji imaju pravo na tu stipendiju, a ne da nas studenti kontaktiraju, naglasila je Ferara Blašković.

Ono što mi planiramo je već sredinom listopada započeti cijeli taj postupak, a kada započnemo postupak studenti mogu očekivati da ćemo ih polako početi kontaktirati. Svega pet dana studenti će imati vremena odgovoriti prihvaćaju li stipendiju ili ne, dodala je.

Dakle, studenti trebaju redovito pratiti svoje e-mailove jer će upravo tamo dobiti obavijest o ostvarenom pravu na stipendiju u STEM području.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.