Hrvatski radio

Radio Sljeme

Stiže putujuća izložba o nobelovki Majci Tereziji

31.08.2016.

11:44

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Velika svjetska putujuća izložba fotografija "Majka Terezija: Život, duhovnost i poruka", koja se postavlja uoči njezina proglašenja svetom prve rujanske nedjelje stiže u Zagreb, bit će otvorena sutra u crkvi sv. Blaža.

Istodobno s rimskim otvaranjem izložbe o životu i djelovanju nove svetice Katoličke Crkve i velike dobrotvorke sutra u 19 i 30 sati i u crkvi sv. Blaža, Prilaz Gjure Deželića 64, bit će otvorena izložba u nazočnosti pomoćnoga zagrebačkog biskupa mons. Valentin Pozaić, predstavnika diplomatskoga zbora te osoba iz crkvenoga i društvenoga života.

Na 78 fotografskih ploča inspirativna slikovna biografija Majke Terezije prati njezin život od djetinjstva i odrastanja u Makedoniji, osnivanja nove redovničke zajednice, pa do proglašenja svetom.

Prikazane su fotografije i dokumenti iz arhiva Misionarki ljubavi koji otkrivaju njezinu duhovnost, kao i snažnu povezanost Zagreba i Majke Terezije, pa će se tako, kako se navodi, moći vidjeti njezinom rukom napisani vječni zavjeti, njezin molitvenik, fotografije obitelji Bojaxhiu, ali i saznati drugi detalji koji će osvijetliti život ove nobelovke. Majka Terezija proglašena je počasnom građankom Zagreba 1990. godine, a ovim paralelnim otvaranjem izložbe u Zagrebu i Rimu želimo pokazati svijetu da je ona u hrvatsku metropolu dolazila i prije nego u neke druge dijelove svijeta koji su danas ispred nas, istaknuo je fotograf Zvonimir Atletić iz Hrvatskoga fotografskog centra koji je stručno oblikovao zagrebačku izložbu "Majka Terezija: Život, duhovnost i poruka« koja ostaje otvorena do 18. rujna.

Izložba će se moći besplatno razgledati svakoga dana između 11 i 19 sati, a na vidjelo donosi manje poznate činjenice o Majci Tereziji, pa tako daje odgovore na pitanja: koliko je kuća za siromašne ona otvorila tijekom svojega života, kako se izborila za 50 milijuna dolara za pomoć Etiopiji od američkoga predsjednika, zašto se misionarke ljubavi nazivaju "trčećom kongregacijom"?

Prvi put hrvatskoj javnosti će na izložbi biti predstavljena čudesna ozdravljenja više osoba po zagovoru bl. Majke Terezije.

Izložba, ranije postavljena u mnogim zemljama svijeta, u hrvatsku metropolu dolazi zahvaljujući župi sv. Blaža i suradnji s fotografom Zvonimirom Atletićem te redovnicama misionarkama ljubavi, kao i udrugama "Hrvatsko zajedništvo", Hrvatski fotografski centar i uz potporu grada Zagreba i Turističke zajednice te Glasa Koncila.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.