Hrvatski radio

Radio Sljeme

Što će biti sa zagrebačkim GUP-om?

18.11.2019.

13:29

Autor: Ivan Fedor

FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / -

Ministarstvo graditeljtsva i prostornog uređenja prošli tjedan ponovno nije dalo suglasnost izmjenama zagrebačkog GUP-a jer - kako tvrde - dokumentaciju i elaborat treba dopuniti i doraditi. Unatoč tomu, gradonačelnik Bandić je uvjeren da će GUP u prosincu biti usvojen.

Iako ga je Ministarstvo već drugi put odbilo, gradonačelnik Bandić je u petak rekao da je siguran - Generalni urbanistički plan prolazi:

"U interesu je i ministra Štormara i premijera Plankovića i gradonačelnika da se zagrebački GUP usvoji, da krenu investicije i da dobijemo plaće. GUP ide početkom prosinca na sjednicu Skupštine i bit će usvojen.

U takav rasplet situacije nije uvjerena predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. Pretpostavljamo da će gradonačelnik na trodnevnoj sjednici Skupštine početkom prosinca pokušati progurati GUP, ali ovo je već mrcvarenje i građana i GUP-a:

"Došlo je vrijeme da se stane na loptu i da se kaže - mrcvarimo to sve zajedno, ajmo ispočetka napraviti jedan novi pristojni GUP koji je Zagreb zaslužio. Građani su kroz svoje primjedbe rekli da su nezadovoljni, cijela struka je rekla da GUP nije u redu, a na kraju je i Ministarstvo reklo da se zakon ne poštuje. Ja ne znam što bi više trebali biti argumenti da se radi novi plan.

Dok će GLAS sigurno glasati protiv usvajanja, Mislav Herman iz HDZ-a poručuje da GUP prvo treba dobiti zeleno svjetlo ministarstva, pa da će gradski HDZ tek onda odlučiti kako će o njemu na Skupštini glasati:

"Ako dođe zeleno svjetlo iz Ministarstva, procedura je takva da se mora sastati gradski odbor HDZ-a na kojem će se odlučiti hoće li se GUP prihvatiti ili ne."

O svemu mišljenje ima i struka. Planirati i graditi treba, ali kvalitetno, poručuje predsjednik Društva Arhitekata Zagreba Tihomil Matković:

"Mi nemamo ništa protiv izmjena i dopuna GUP-a, međutim imamo puno zamjerki na kvalitetu tih izmjena i dopuna. Apsolutno sve što mi činimo ide u smjeru dizanja kvalitete."

Nova sjednica Gradske Skupštine najavljena je 9., 10. i 11. prosinca, a što će se do tada događati s GUP-om, ostaje nam tek vidjeti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.