Hrvatski radio

Radio Sljeme

Što će se sve sanirati na Savskom pješačkom mostu?

27.01.2021.

10:48

Autor: Nikolina Devčić

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / -

Najstariji postojeći most u Zagrebu, poznat kao Savski pješački most, u katastrofalnom je stanju. Dugo je bio zapušten i opasan za prolaznike. Napokon je započela njegova sanacija. Kompleksan posao trajat će 14 mjeseci, stajat će oko 28 milijuna kuna bez PDV-a.

Gradski ured za prostorno uređenje poslao nam je odgovor na pitanje što će sve obuhvatiti radovi koji će trajati idućih 14 mjeseci.

 - U sklopu radova sanacije će se ukloniti stara kolnička konstrukcija i pješačke staze, izgradit će se nova armirano-betonska kolnička ploča s pješačkim stazama te će se postaviti nova oprema. To uključuje odvodnju, pješačke ograde i rasvjetu.

Kako bi se most ojačao zamijenit će se čelični elementi i nosači ispod betonske ploče te čelični ležajevi.

- Sanirat će se i dva stupa u koritu rijeke, a što obuhvaća bušenje pilota potrebnih za osiguranje mehaničke stabilnosti i radnog prostora od čeličnog žmurja, izradu zaštitne armirano-betonske obloge oko stupova i armirano-betonskog poda u radnom prostoru i obloge od krupnih kamenih gromada oko stupova te sanaciju reški između kamenih blokova stupova. 

Radovi će trajati do 25. ožujka 2022. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.