Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sto deseta obljetnica državnog arhiva u Zagrebu

31.05.2017.

22:55

Autor: Mia Majić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Državni arhiv u Zagrebu obilježava sto desetu godinu postojanja. Ova važna državna institucija posjeduje arhivsku građu veću od četrdeset dvije tisuće dokumenata, a najstariji arhivski dokument datira u davnu 1572.godinu.

Višestoljetno djelovanje zagrebačkog državnog arhiva ima veliku važnost za ovaj grad. To je naglasio gradonačelnik  Milan Bandić rekavši kako rad ove vrlo važne državne institucije ima veliki utjecaj na očuvanje bogate kulturne baštine grada Zagreba. Državni arhiv utječe i na promociju kulturne baštine s ciljem poboljšanja turističke ponude Zagreba, dodao je gradonačelnik

Zahvaljujući velikanima Emiliju Laszowskom i Velimiru Deželiću koji su nastojali očuvati i spasiti hrvatsku pisanu baštinu, te gradskom poglavarstvu iz 1907.godine danas imamo ovaj državni arhiv, povijesti se dotaknula ravnateljica arhiva Živana Heđbeli. Hvala svim prijašnjim gradonačelnicima, gradskim upravama i djelatnicima koji su uvidjeli važnost ove institucije, dodala je Heđbeli. 

Na koncu svečanosti dodijeljene su i dvije nagrade za najbolji esej i strip za srednje škole na temu arhiv i arhivsko gradivo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.