Hrvatski radio

Radio Sljeme

Što je točno Bandić potpisao u Dubaiju?

26.08.2019.

13:30

Autor: Krešimir Vešnik

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Nakon što su prije nekoliko dana u javnost su iscurili dijelovi Memoranduma o razumijevanju koji je Bandić sklopio s investitorom u vezi izgradnje takozvanog "Zagrebačkog Manhattna", gradska je oporba šokirana detaljima tog dokumenta - od gradonačelnika traže objašnjenja, a neki i ostavku.

Prošli tjedan u javnost su dopjeli dijelovi Memoranduma u kojem, među ostalim, piše da je Grad za projekt "Zagrebački Manhattan" dužan definirati prostorno-plansku dokumentaciju, za što su mu ostala još dva mjeseca.

"Šokirani smo sadržajem koji je procurio u javnost", istaknuli su gradski zastupnici kluba Lijevog bloka nazvavši dokument "memorandumom o pogodovanju investitoru" - Javno pozivamo DORH da istraži cijeli memorandum, da istraži što to gradonačelnik dogovara i što je već dogovorio s investitorom. Podsjetit ću, bilo kakvo javno-privatno partnerstvo između Grada i privatnog poduzeća mora ići na međunarodni natječaj i javnu nabavu. Ako se ovo radi po željama investitora, ako postoje rokovi kada se po željama investitora moraju promijeniti prostorni planovi, onda je očito da se pogoduje investitoru - rekao je Tomislav Tomašević.

Iz Lijevog bloka ističu da se Memorandum ne može provesti bez odluke Skupštine koja bi o Generalnom urbanističkom planu, koji uključuje i Manhattan, trebala odlučivati sljedeći tjedan. Gradska oporba, stoga, zahtijeva da se memorandum u cijelosti objavi - Ne da je sramota da gradski zastupnici ne mogu to vidjeti nego ni građani grada Zagreba. Oni moraju znati što je gradonačelnik u njihovo ime obećao nekim investitorima - istaknuo je prvi čovjek gradskog SDP-a, Gordan Maras.

Iz Grada, pak, demantiraju navode o netransparentnosti. Tvrde da potpisani dokument ne obvezuje ni jednu ni drugu stranu te da su spomenuti rokovi okvirni i odnose se na minimalno vrijeme koje treba proteći da bi se provele određene procedure.

Iako gradonačelnik slučaj danas nije htio komentirati, jučer se osvrnuo na zahtjev Nezavisne liste Zagreb koja traži njegovu ostavku. Bio je kratak - Demokracija je - odgovorio je Bandić.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.