Hrvatski radio

Radio Sljeme

Što se događa sa spomenikom Većeslavu Holjevcu?

12.08.2022.

08:49

Autor: AKK/Radio Sljeme

Obnova ili prevencija?

Obnova ili prevencija?

Foto: AKK/Radio SLjeme / HRT

Spomenik zagrebačkom gradonačelniku, koji je vodio Zagreb sredinom prošloga stoljeća i proširio ga preko Save, već je danima "odjeven" letvama i metalnom konstrukcijom. Pitali smo u Gradskoj upravi je li u pitanju obnova spomenika, a otamo su nas uputili na HEP Toplinarstvo i rekli - ne, nego zaštita.

Glavni razlog zbog kojeg je bivši gradonačelnik trenutno skriven od pogleda javnosti jest zaštita. Naime, prijete mu radovi na polaganju vrelovodnih cijevi. Iz Gradske uprave, na naš su upit o čemu je riječ, odgovorili:


- Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet nije izdao nalog za radove na predmetnom spomeniku, odnosno ne radi se o radovima održavanja spomenika. Dodatno ukazujemo da je otprilike prije dvije godine HEP Toplinarstvo tražilo uvjete zaštite spomenika zbog izvođenje radova iz svoje nadležnosti pa vas upućujemo da zatražite odgovor i od HEP Toplinarstva.


Zaključno, službenici ovog Ureda izlaskom na teren utvrdit će radi li se o adekvatnoj zaštiti spomenika - zaključili su iz resornog Ureda.


Zatim smo se obratili HEP Toplinarstvu odakle smo dobili odgovor direktora, Zdravka Zajeca:


- HEP-Toplinarstvo d.o.o. nastavlja s provođenjem radova na projektu „Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba“. Radi se o najvećem takvom projektu u povijesti centralnog toplinskog sustava grada Zagreba, od posebnog javnog interesa. Ukupna vrijednost projekta je 700 milijuna kuna, od čega se 421,5 milijuna kuna financira bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


U sklopu projekta zamjenjuje se jedna trećina, odnosno 68,5 kilometara vrelovodne mreže na području grada Zagreba te sada provodimo radove i uz Slavonsku aveniju u neposrednoj blizini spomenika Većeslavu Holjevcu i zbog istih smo ogradili spomenik. Ukratko, postavljena je zaštita spomenika zbog provođenja radova od strane HEP-Toplinarstva - ističe Zajec.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici