Hrvatski radio

Radio Sljeme

Što učiniti ako vidite divlju životinju u gradu?

20.05.2023.

14:33

Autor: Radio Sljeme

Divlja svinja u Zagrebu

Divlja svinja u Zagrebu

Foto: Patrik Macek / Pixsell

U Zagrebu nije neobično vidjeti divlju životinju noću na cesti. Predsjednik Lovačkog saveza grada Zagreba Miljenko Kruc građanima savjetuje kako da se ponašaju. 

- Ako vidite divlju svinju, srnu ili bilo koju drugu divljač, ostavite je na miru. Otići će. Nije zabilježen niti jedan napad divljači na čovjeka u gradu. Divljač je opasna, osobito divlja svinja, kad ima mlade. U tom slučaju također ne dirajte to mlado. Njegova majka je sigurno blizu. Životinja uči svoje mlado životu pa se povremeno odvaja od njega, ali je uvijek tu negdje blizu. Ljudi čine grešku kad vide napuštenu mladu divljač pa je uzmu ili zovu ovlaštene osobe da im pomognu. Majka je sigurno negdje blizu, bez brige - savjetuje Kruc. 


Divljač je ovu subotu bila u fokusu mnogih posjetitelja koji su došli na Bundek, gdje još danas i sutra traje 57. Floraart. Tamo je 13 udruga članica Lovačkog društva grada Zagreba kuhalo pravi lovački gulaš. Našlo se gulaša za svačiji ukus. Pitali smo jednog od kuhara, Mladena Stanića iz Lovačkog društva Fazan Brezovica, u čemu je tajna dobrog gulaša.


- Tajna je u prirodi. Donesemo nešto iz prirode i onda na prirodan način to kuhamo pa na kraju izvučemo prirodan osmijeh na lica onih koji ga probaju. Kao i u svemu lijepom u životu, ljubav je ovdje u pitanju. Bez ljubavi nema ni uspjeha. A ostalo je tajna - našalio se gospon Stanić.


Inače, ove je godine podijeljeno više od tisuću porcija gulaša. Sudeći po izrazima lica kušača, okus je bio pun pogodak.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici