Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Što Zagreb mulja s muljem" i hoće li riješiti problem njegova odlaganja?

20.02.2018.

16:05

Autor: Magdalena Pongrac

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / -

„Što Zagreb mulja s muljem?" tema je koja je izazvala brojne tenzije na tematskoj sjednici skupštinskog Odbora za zaštitu okoliša, uoči koje je HSLS-ov gradski zastupnik Darko Klasić sazvao konferenciju za novinare.

O odlaganju mulja iz pročistača voda na poljoprivredna zemljišta, ali i pristupne ceste, javnost bruji već mjesecima. Darko Klasić prozvao je Grad zbog neodgovornog poslovanja s tvrtkom koja je Grad, kako kaže - izigrala, jer je mulj odlagala na mjesta koja za to nisu predviđena. Prije otprilike pola godine Grad Zagreb je objavio natječaj na kojem je tvrtka Kalun dobila posao težak 50 milijuna kuna koji se odnosi na zbrinjavanje mulja iz pročišćivača, a koji se u iduće dvije godine trebao odvoziti u Drniš i tamo spaljivati. To, nažalost, nije bilo tako. Ista tvrka je mulj razvozila širom naše, a najviše na polja Međimurske županije, te odlukom Inpekcije za zaštitu okoliša - izgubila dozvolu za rad.

Pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić branila je odluku Grada da nastavi poslovati s tvrtkom te naglasila da se ne radi o skandalu, jer zagrebački mulj zadovoljava stroge kriterije koji dopuštaju da se koristi u poljoprivredi. Kad govorimo o korištenju mulja u poljoprivredne svrhe - nitko ga tamo nije ilegalno bacio, nego se birokratski pogriješilo u jednoj proceduri zbog neusklađenosti. Dakle, to nije tehnički ni ekološki nego birokratski problem. To je istreseno na polja poljoprivrednih proizvođača koji su za to dali dozvolu i oni su trebali biti ti koji imaju adekvatne dokumente.

S obzirom da je inspekcija na terenu i još nije donijela konačan zaključak, tek nakon njega znat će se tko je zaista u pravu. Ja mislim da nije Gradska uprava ta koja treba dežurati kod pročistača, voziti se kamionom i gledati kud će s muljem, istaknula je Jozić.

Istaknula je i da se na prilazne ceste odlaže privremeno, odnosno dok Grad ne pronađe bolje rješenje. A to bi moglo biti već za mjesec dana jer će, kako ističe, gradonačelnik Bandić okupiti struku i u tom roku obavijestiti javnost o novim rješenjima ovog problema.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.