Hrvatski radio

Radio Sljeme

Stojak: "Financijski brodolom Zagreba"

01.09.2020.

13:53

Autor: Krešimir Vešnik

Marin Tironi/PIXSELL

Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / -

"Grad Zagreb bilježi minus od milijardu i 300 milijuna kuna", upozorio je HNS-ov gradski zastupnik, Tomislav Stojak. Tvrdi da Zagreb čeka financijski brodolom jer je stanje u proračunu, o kojem će se raspravljati na sjednici skupštine idući tjedan, jako loše.

Državna revizija je prije dvije godine utvrdila da je minus u gradskom proračunu bio veći od 700 milijuna kuna. Prošle godine on je narastao za još 600 milijuna, napomenuo je gradski zastupnik HNS-a, Tomislav Stojak - Milijarda i 300 milijuna kuna; to su ogromni novci. To je nešto što samo govori u kakav financijski ponor može pasti grad Zagreb ako se ovakva neodgovorna i rasipnička politika gradonačelnika i Gradske uprave nastavi, a na žalost, svjedoci smo da se to nastavlja i u ovoj godini. 

Stojak dodaje da je grad kreditno zadužen za gotovo 4 milijarde kuna. Istovremeno, nenaplaćuje svoja potraživanja - Državna revizija je u 2018. utvrdila sporna potraživanja grada Zagreba veća od milijardu i 100 milijuna kuna. To su sva nenaplaćena potraživanja koja je Grad trebao naplatiti kao što je komunalna naknada, zakupnina, najam stanova i spomenička renta.  

Zbog nepovoljnog financijskog stanja, Zakon o obnovi, tvrdi Stojak, "past će" baš zbog Zagreba - Zašto? Jer Zagreb tih novaca nema. Grad mora uložiti 20 posto sredstava za obnovu. Zagreb, radi rasipničke i neodgovorne politike gradonačelnika i svih ovih minusa koji se sada mjere u milijardama, tih novaca nema - rekao je gradski zastupnik.

Na sjednici gradske skupštine raspravljat će se i o prijedlogu da za srpanj i kolovoz Grad ipak sufinancira privatne i vjerske dječje vrtiće - Gradski vrtići nisu radili, dobivali su sredstva za svoje funkcioniranje, dobivali su sredstva za pune plaće svojih djelatnika, što je dobro, a privatni vrtići koje Grad, također, sufinancira u velikim iznosima su bili u takvoj situaciji da su njihovi djelatnici otišli u gradske vrtiće. Ova odluka koja se sada na Skupštini za nekoliko dana bude usvojila je dobra, ali ona kasni četiri mjeseca - zaključio je Stojak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.