Hrvatski radio

Radio Sljeme

Stojak: Grad ne plaća račune za prehranu u vrtićima i školama

01.04.2021.

12:35

Autor: Magdalena Pongrac

Sebastian Kahnert/DPA/PIXSELL

Sebastian Kahnert/DPA/PIXSELL

Foto: - / -

Gradska uprava vrtićima i školama duguje milijunske iznose za podmirenje računa za prehranu i osnovne potrebe - upozorio je nezavisni gradski zastupnik Tomislav Stojak. Iz Grada pak ističu da normalno funkcioniranje tih ustanova nije upitno.

Računi za prehranu u školama i vrtićima mjesecima su na čekanju. Grad s plaćanjem kasni pa školske i predškolske ustanove ovise o dobroj volji dobavljača koji zasad strpljivo čekaju svoj novac. Istaknuo je to Tomislav Stojak koji smatra da, ako se tako nastavi, vrtići i škole neće moći normalno funkcionirati - Javna je tajna, prema meni dostupnim informacijama iz samih vrtića i škola u kojima sam razgovarao s odgovornim osobama i djelatnicima, da je jedino u siječnju ove godine nešto malo novaca isplaćeno vrtićima i školama da bi se pokrili ključni minusi, kako bi vrtići i škole uopće mogli početi raditi, ali da se iz Grada Zagreba uopće ne naznačuju sredstva i oni imaju ogromnih problema s normalnim svakodnevnim funkcioniranjem. Djeca to ne osjećaju, ali to nije dobra situacija.

Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević te je navode opovrgnula, no ipak priznala da se Grad bori s financijskim poteškoćama - Grad Zagreb je likvidan i mi sve svoje obveze, posebno prema kreditorima i prema svim javnim funkcijama, izvršavamo na vrijeme. Naravno da moramo reći da Grad Zagreb nije otok, da mi dijelimo sudbinu s Europom i svijetom, da svi imamo problema s priljevom financija, no mi ćemo učiniti sve da sustav očuvamo stabilnim kakav on jest.

A da sustav već dugo nije stabilan vidi se po proračunskoj rupi dubokoj jednu i pol milijardu kuna, koju će Gradska uprava ostaviti svojim nasljednicima. Uz to, ističe Stojak, tu je i milijardu i 200 tisuća kuna nenaplaćenih potraživanja te više od 4 milijarde kuna kreditnog zaduženja, kako Grada, tako i Zagrebačkog holdinga.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.