Hrvatski radio

Radio Sljeme

12:51 / 10.11.2016.

Autor: Ana Krois

Stojak: Prvo odrediti ustroj, a onda promjene mjesne samouprave

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Da mjesnu samoupravu treba promijeniti kako bi bila učinkovitija, slaže se i HNS-o zastupnik u Gradskoj skupštini Tomislav Stojak, potvrdio nam je to u emisiji Gradska posla. No Stojak smatra da prvo treba odrediti njezin ustroj,.

Veće ovlasti, zatim više novca za vijeća gradskih četvrti i mjesne odbore, te profesionalizacija posla predsjedna vijeća gradskih četvrti, prema najavama gradonačelnika Bandića, trebali bi biti koraci do učinkovitije mjesne samouprave.  

Treba li nam 17 gradskih četvrti, koliko ih je sada, ili 10 kao što ih je bilo prije, pitao se u našoj emisiji Gradska posla zagrebački HNS-ovac Tomislav Stojak kad ustanovimo koje Gradske četvrti, koliko nam ih treba, koje su njihove ovlasti, s kojim novcem one raspolažu i koliko bi mjesnih odbora trebalo biti - mi (HNS) smatramo da bi se trebao vratiti ustroj nekadašnjih mjesnih zajednica, koje su bile žarišta zbivanja u svakom pojedinom kvartu - tek nakon toga određujemo koliko će oni dobiti novaca ovisno o svojim potrebama i tek nakon toga zapravo je bitno vidjeti da li će to voditi profesionalci ili ne.

HNS je spreman iz gradskog proračuna izdvojiti i 20 posto sredstava od prihoda za mjesnu samoupravu, dodaje Stojak. No s tim novcem treba znati upravljati. Predlaže da naselja koja nisu obuhvaćena Generalnim urbanističkim planom ne budu u sastavu pojedine Gradske četvrti, nego da imaju poseban status. Kao primjer navodi Hrvatski Leskovac u kojem za razliku od centra grada još uvijek nije rješena osnovna komunalna infrastruktura znači njihove su potrebe puno veće. I ako njih ostavite u sastavu gradskih četvrti kojima ćete dati određenu svotu novaca, vi zapravo ponovno onemogućujete te gradske kvartove - a to jesu gradsi kvartovi da se ravnomjerno razvijaju - ti ljudi plaćaju isti prirez kao i mi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.