Hrvatski radio

Radio Sljeme

Stolno-strateške igre u Areni Zagreb

03.08.2018.

15:17

Autor: Krešimir Vešnik

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / -

U Hrvatskoj je u tijeku prvo Svjetsko prvenstvo u stolno- strateškim igrama. Prvenstvo je počelo u srijedu, trajat će do nedjelje, a sudjeluje više od tisuću igrača iz cijelog svijeta. Igrači se u tematskim igrama služe maketama.

Iako u službenom nazivu natjecanja stoji "Europsko", sudjeluju igrači iz zemalja poput Argentine i Australije.

Natjecanje se održava u 5 različitih igara, pojašnjava jedan od organizatora Svjetlan Avramović, Svaki protivnik stoji jedan preko puta drugoga na terenu koji su sami izradili. Dakle, malene kopije malenih srušenih gradova i svaki ima svoju vojsku u određenim bodovima. Svaki vojnik ima svoj bod, ime i određeno oružje koje različito puca. Oni se natječu jedan protiv drugoga, imaju nekada zadatke, npr. zadrži ovu zgradu, osvoji ovaj dio stola; ili jednostavno ubij, odnosno uništi svog neprijatelja. 

Igrači se natječu  pojedinačno i u ekipama. U svakoj igri natjecatelji se služe maketama izrađenim specifično za svaku igru, Sama igra Warhammer 40k se nalazi u tamnom svijetu 40 tisuća godina u budućnosti gdje nije ostalo ništa nego samo rat i gdje se ljudska vrsta bori za opstanak u ovom velikom svemiru. Nakon toga imamo sisteme kao što su The 9th age ili Age of Sigmar to je slična tematika samo srednji vijek isto se bore, ne laser pištoljima, nego mačevima. Nakon toga imamo X-Wing, Star wars minijature. Nakon toga Flames of War gdje su minijature Drugog svjetskog rata, replike malih tenkova, istaknuo je Avramović

Uz stolno-strateške igre postjetitelji se mogu okušati u gađanju srednjovjekovnim strelicama, vidjeti mačevanje vitezova, ili pak isprobati nove društvene igre.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.