Hrvatski radio

Radio Sljeme

STOP mobbingu u vrtićima i strahu na radnom mjestu

11.05.2017.

20:26

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prosvjed zaposlenika zagrebačkih dječjih vrtića te članova Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK), održan je na Trgu Bana Jelačića. Zahtjevi koji su poslani s prosvjeda su pravo na rad bez straha i dostojanstveno radno okruženje.

Poruke koje su prosvjednici htjeli poslati su STOP strahu na radnom mjestu, mobbingu u vrtićima, strahovladi pojedinih ravnatelja.

Današnji prosvjed je prije svega zbog velikih problema koje smo imali u dječjem vrtiću "Remetinec", gdje je prijavljeno zlostavljanje, uznemiravanje, vrijeđanje, sve nezakonite i neprimjerene postupke ravnateljice, rekla je predsjednica SOMK-a, Božica Žilić.

Ravnateljicu dječjeg vrtića "Remetinec" smijenilo je Upravno vijeće tog vrtića, no problemi samo spomenutog nije jedini povod prosvjeda, Nismo ovdje samo zbog dječjeg vrtića "Remetinec". Ima tu još vrtića u kojima je ista ili slična situacija. Zbog svih onih koji se nalaze u takvoj situaciji mi smo danas ovdje, istaknula je Žilić.

Zahtjevi prosvjednika su: Humano radno okruženje, rad u dostojanstvenom uvjetima, poštivanje svakog radnika.

Kako je danas biti odgajateljica u vrtiću govori jedna od njih, Nives Petrić, Teški su uvjeti za rad! Uz mobbing i pritisak ravnatelja koji svakodnevno doživljavamo još je teže. Nadamo se rješenju situacije.

Da za zahtjeve prosvjeda ima pokrića potvrđuju i 119 prijava neprimjerenih postupaka ravnateljica u samo mjesec dana koje se uglavnom odnose na različite oblike pritisaka, zastrašivanja, vrijeđanja i prijetnji.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.