Hrvatski radio

Radio Sljeme

Stotine građana iz središta Zagreba odaslalo poruke mira i podrške Ukrajini

26.02.2022.

17:22

Autor: Mario Mihaljević

Podrška Ukrajini

Podrška Ukrajini

Foto: Evica Elvedji / Pixsell

Više se stotina građana okupilo u subotu na Zrinjevcu kako bi porukama mira izrazili svoju podršku i solidarnost s Ukrajinom i Ukrajincima, ujedinivši se u akciji kojom se željelo odaslati antiratne poruke, ali i signalizirali spremnost Hrvatske na pomoć ukrajinskim izbjeglicama.


Akciju mira i solidarnosti pod nazivom "Dosta je ratova - želimo mir!" organizirao je Centar za mirovne studije (CMS) u znak solidarnosti s ljudima u Ukrajini kojima je ugrožena sigurnost te, kako je naglasila Sandra Kasunić iz CMS-a, omogućiti svima koji to žele da u javnom prostoru podijele svoje poruke mira, ohrabrenja, empatije i solidarnosti s narodom koji je trenutno pod napadom i uvučen u rat, ali i s prosvjednicima u Rusiji te diljem svijeta u protivljenju vladajućim režimima koji stvaraju ratove i nasilje. 


-Današnjom akcijom solidarnosti želimo poslati jasnu poruku - dosta je ratova, želimo mir!-, kazala je Kasunić. Izrazila je zadovoljstvo odazivom građana Zagreba na akciju, ocijenivši kako je to svakako signal postojanja jedinstva u osudi rata i razaranja, čije su posljedice, kako je naglasila, duboke i dugotrajne. 


Stav je CMS-a da Hrvatska mora poduzeti sve napore da putem diplomacije i politika dijaloga spriječi daljnju eskalaciju nasilja, vodeći se načelom zaštite života ljudi i mirovnog rješenja sukoba u Ukrajini, rekla je. U tom smislu, najavila je, CMS će nastaviti pratiti situaciju i po potrebi organizirati daljnje akcije kako bi se "nastavile kanalizirati" antiratne poruke.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.