Hrvatski radio

Radio Sljeme

Štrajk se nastavlja, na teren izašlo pet posto radnika Čistoće

26.01.2023.

09:39

Autor: Magdalena Pongrac

Nepokupljeni otpad u središtu Zagreba

Nepokupljeni otpad u središtu Zagreba

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Iako se očekivalo da će radnici Čistoće još sinoć u trećoj smjeni početi odvoziti otpad, to se nije dogodilo. Jutros su odlučili da će na teren izaći samo 5 posto djelatnika i očistiti ono što smatraju nužnim.

Jedan od radnika Sabahudin Sedić rekao nam je kako su radnici, nakon jučerašnjeg sastanka s Upravom Zagrebačkog holdinga, zaključili kako nemaju povjerenja u to da će Uprava ispuniti njihove zahtjeve.

- Razlog zbog kojega su danas kamioni izašli na teren je taj što smo odgovorni prema građanima. Čistit ćemo kod bolnica, škola i vrtića jer je to najvažnije za građane. Što se tiče kućnog otpada, plastike i papira, to ostaje na ulicama dok Uprava ne ispuni naše zahtjeve. Nama je Uprava ponudila ono što smo već dobili prije mjesec dana, a to je povećanje plaće od 700 kuna za najniže plaćene poslove i 600 kuna za vozače. Naši glavni uvjeti su povećanje koeficijenata. 


O ulozi sindikata u obustavi rada, odnosno štrajku radnika Čistoće razgovarali smo sa sindikalnim povjerenikom Zdravkom Stoilkovićem. Rekao je kako sindikati nisu upleteni niti su bili pokretači ove akcije.

- Mi smo pozvani u Upravu nakon što je Uprava čula da nismo izašli na teren. Zamolili su nas da, svojim utjecajem, pokušamo stabilizirati sutiaciju. To smo prihvatili, mi jesmo nekakav posrednik između Uprave i radnika oko postizanja konačnog rješenja, ali sindikati nemaju nikakvu drugu ulogu.


Inače, smeće se u Zagrebu ne odvozi od ponedjeljka ujutro zbog spontane obustave rada radnika Čistoće, koji je krenuo zbog otkaza trojici radnika koji su bacali razvrstani otpad u isti kamion. Otkazi su privremeno poništeni, no potom su radnici iznijeli još zahtjeva od kojih je ključan onaj kojim traže povećanje koeficijenata. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.