Hrvatski radio

Radio Sljeme

Stranka rada i solidarnosti donirala knjige Dječjoj bolnici Zagreb

20.04.2017.

15:55

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči manifestacije "Noć knjige" Stranka rada i solidarnosti prisjetila se velikog hrvatskog pisca Augusta Šenoe koji je vrlo aktivno sudjelovao u kulturnom i političkom životu Zagreba. Tom prigodom su donirali knjige za lektiru Školi u bolnici koja se nalazi u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

"Noć knjige" ove će godine trajati od 21. do 24. travnja, a proteći će u sjećanju na Augusta Šenou, velikog književnika i tvorca moderne hrvatske književnosti. Osim što je zadužio hrvatsku književnost, svojim je radom zadužio i naš grad u kojem je obavljao razne političke dužnosti. Borio se i za smanjenje nepismenosti kod žena svoga vremena, istaknula je predsjednica Odbora za kulturu Stranke rada i solidarnosti, Milana Vuković Runjić. Naime, na njegovu inicijativu otvorena je Viša ženska škola u Zagrebu, prva takva u Hrvatskoj. 

Osim promicanja književnosti, smisao "Noći knjige" je i taj da one dopru do onih kojima su najpotrebnije, istaknula je Vuković Runjić. Iz tog razloga su u Stranci odlučili prikupiti knjige i darovati ih Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Kada smo razmišljali o tome kako obilježiti Noć knjige, sjetili smo se zapravo da je najprikladnije da prikupimo knjige i da ih darujemo upravo Dječjoj bolnici zato što djeca koja jesu u bolnici, treba ih nekako animirati tijekom dana. I, na kraju krajeva, možda smo išli danas samo na lektirne naslove, ali mi bi smo željeli da u perspektivi bude puno više knjiga i da to ne budu samo lektirni naslovi, nego da su to doista knjige koje djeca u određenoj životnoj dobi vole čitati,istaknula je potpredsjednica Stranke Jelena Pavičić Vukičević.

Klinika za dječje bolesti Zagreb raznim aktivnostima nastoji olakšati djeci, ali i njihovim roditeljima boravak u bolnici te je na taj način postala uzor dječjim odjelima u cijeloj Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.