Hrvatski radio

Radio Sljeme

Stranka rada i solidarnosti s novim demografskim mjerama prema Vladi

15.03.2018.

15:21

Autor: Margareta Jozinović

Marko Jurinec/PIXSELL

Marko Jurinec/PIXSELL

Foto: - / -

Demografski problem ključno je pitanje za budućnost našega grada, ali i cijele zemlje. Na tu temu stranka Rada I solidarnosti održala je danas u Novinarskom domu okrugli stol te će kroz dva tjedna Vladi uputiti nove prijedloge.

Klub zastupnika stranke Rada i solidarnosti zajedno s nezavisnim zastupnicima koncem idućeg tjedna predložit će u Saboru izmjene 4 zakona: zdravstveni, mirovinski, ovršni te zakon o porezu na dohodak, najavio je predsjednik stranke, Milan Bandić te objasnio kako je cilj ušteda jer samo na mjeri roditelja odgajatelja u gradu Zagrebu, kojeg konzumira 3400 obitelji, a za koje je Zagreb osigurao u proračunu 250 milijuna kuna, može se uštediti 100 milijuna kuna ako se izmjeni Zakon i proširiti krug korisnika roditelja. Sada od 250 milijuna kuna, 150 milijuna neto dobiju korisnici roditelji odgajatelji, a 100 milijuna ubere država. 

Na okruglom stolu sudjelovali su I vodeći demografi, među kojima je, profesor socijalne politike na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Gojko Bežovan, objasnio kako Zagreb ima ogledne mjere populacijske politike koje zagovara Europska komisija. Europska unija rekla je da se do 2020. trebaju ispuniti Barcelonski ciljevi. 90 % djece u dobi od 3 do 6 godina treba biti obuhvaćeno predškolskim odgojem i obrazovanjem. Mi na razini Hrvatske jako zaostajemo kada su u pitanju te mjere i nitko o njima ne skrbi jer su decentralizirane dok je Zagreb uvelike već premašio.

Demograf Stjepan Šterc s geografskog odjela PMF-a istaknuo je kako je demografski problem ključno pitanje budućnosti Hrvatske. Moramo shvatiti da pozicioniranje unutar izvršne vlasti mora biti sukladno značenju problematike, a tek onda slijede te mjere, a to su apsolutna zaštita žene u porodiljskom razdoblju, dakle ne smanjivanje plaća žena sa 6 prije odlaska na porodiljni na 4 tisuće, za žene koje su zaposlene dati pravu plaću, a u konačnici moramo donijeti odluku da su djeca najvažniji dio našeg društva. 

Šterc je dodao kako Zagreb izdvaja za čitav niz demografskih mjera čak 9 posto svog proračuna, a kada bi se to preslikalo na razinu države to bi bilo oko 8 milijardi, što je i više nego dovoljno da se pokrenu ozbiljna demografska politika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.