Hrvatski radio

Radio Sljeme

10:16 / 01.09.2021.

Autor: Mario Mihaljević

Strankama iz Gradske skupštine do kraja godine 1, 9 milijuna kuna

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Do kraja ove godine na račune deset političkih stranaka zastupljenih u zagrebačkoj Gradskoj skupštini ukupno će 'sjesti' 1, 9 milijuna kuna, najviše - 788 tisuća kuna na račun stranke Zagreb je naš! objavljeno je u službenom glasniku Grada Zagreba.

Sredstva su to koja se strankama dodjeljuju za redovan rad, ovise o broju gradskih zastupnika koji pojedina stranka ima u Skupštini, a isplatit će im se u dva navrata, u rujnu i u studenome, za treće i četvrto tromjesečje. Za svakog gradskog zastupnika stranke dobivaju po 39. 425 kuna, za svaku zastupnicu deset posto više - 43. 367 kuna.

Slijedom toga, stranka Zagreb je naš, koja ima deset zastupnica i devet zastupnika, dobit će iz gradske blagajne ukupno 788 tisuća kuna, po 394 tisuće u rujnu i u studenome.

SDP i Bandićeva Stranka rada i solidarnosti, imaju po petero zastupnika, dvije zastupnice i tri zastupnika, pa će do kraja godine dobiti po 205 tisuća kuna. HDZ-u, koji također ima petero zastupnika, ali među njima samo jednu zastupnicu, pripada 201 tisuća kuna.

Za četiri zastupnika Domovinski će pokret za redovan rad dobiti nešto manje od 158 tisuća kuna, po 78. 850 u rujnu i studenome. Za troje zastupnika, od kojih su dvije zastupnice, Nova ljevica dobiva 126 tisuća kuna, Most za tri gradska zastupnika 118 tisuća kuna.

Po jednog zastupnika imaju OraH, HSLS i Zelena lista, pa će im do konca godine na račune biti uplaćeno po 39.400 kuna. Za redovito financiranje političkih stranaka u zagrebačkom proračunu ove je godine osigurano 2, 7 milijuna kuna, novac za prvo tromjesečje, odnosno do sredine travnja (780 tisuća kuna), ranije je doznačen, pa je do konca godine ostalo rasporediti 1, 9 milijuna kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.