Hrvatski radio

Radio Sljeme

Štromar: "Svjetlosno onečišćenje može biti uzrok mnogih zdravstvenih problema"

19.09.2023.

10:57

Autor: Radio Sljeme

Reklamni panoi

Reklamni panoi

Foto: Lovro Domitrovic / PIXSELL

Zagrepčanima svjetlosne reklame i dalje narušavaju kvalitetu života. Od spavanja i kvalitete sna do ugroze u prometu. Stručnjaci diljem svijeta upozoravaju na svjetlosno zagađenje. 

Svjetlosno onečišćenje

Evo što je za naš Radio rekao astronom i dopredsjednik udruge za zaštitu noćnog neba "Naše nebo"  Boris Štromar. 


- Jedna vrsta mjerenja kakve smo radili sada tu u gradu pokazuju da je svjetlina tih ekrana višestruko veća od dopuštene. Naravno da nam u gradovima preko noći treba rasvjeta, ali nam treba određenim intenzitetom i tamo kada i gdje nam je potrebna, više rasvjete ne znači veću sigurnost. Dokazano je znanstvenim istraživanjima da svjetlosno onečišćenje radi poremećaj produkcije hormona melatonina koji se javlja isključivo u mraku i kojega naš mozak luči tako da se regulira takozvani cirkadijski ritam. Kada se taj ritam poremeti, imamo veće mogućnosti za karcinom dojke ili prostate pa čak i mogućnost pretjerane pretilosti i problemima s prehranom, istaknuo je Štromar. 


Svjetlosne reklame stvaraju veliki problem i u prometu jer se nerijetko postavljaju na velika križanja gdje svojom jačinom privlače pozornost vozača. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici