Hrvatski radio

Radio Sljeme

Stručni skup o novim ovisnostima

14.12.2015.

10:19

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gotovo 77 % hrvatskih srednjoškolaca internetom se svaki dan koristi za zabavu, a njih 37 posto igra računalne igrice, pokazuju rezultati Europskog istraživanja o pušenju, alkoholu i drogama među učenicima.

Upravo o tim rezultatima raspravljat će se na stručnom skupu o ovisnostima o kockanju, klađenju i internetu. Na skupu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo stručnjaci s područja mentalnog zdravlja i prevencije ovisnosti upozorit će na stalni rast poremećaja navika i nagona uzrokovanih računalnim igricama, igrama na sreću i klađenjem u sportskim kladionicama. 

Istraživanja pokazuju da je oko 67 % odraslih u Hrvatskoj barem jedanput igralo neku igru na sreću, te da su muškarci općenito skloniji svim oblicima kockanja i klađenja. Iznimka je igranje lutrije, u čemu među spolovima nema razlike. Među mladićima najpopularnije je klađenje u sportskim kladionicama, slijede automati za igranje, kasino te kartanje za novac.

Istraživanja koje su proveli HZJZ i Ministarstvo zdravstva 2009. godine pokazala su da se 55,5 % studenata prve godine sveučilišnih studija u Zagrebu kocka i kladi. Rizično i problematično kocka se i kladi 9,5 % studenata, a muški spol je najjači čimbenik povezanosti rizičnog i problematičnog kockanja i klađenja.

I oko 75 % zagrebačkih srednjoškolaca izjavilo je da se barem jedanput kockalo. Njih oko dvadeset posto ocijenjeni su kao "rizični", a 10-ak % kao "problematični" ovisnici.

Početak je u 12.00h.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.