Hrvatski radio

Radio Sljeme

Struka: "Trebamo pomoć sustava ili prestajemo raditi!"

30.03.2020.

21:46

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: - / -

Na dan zagrebačkog potresa bili su među prvima na terenu, nudeći svoju stručnost kako bi pomogli građanima da što prije saznaju jesu li im domovi statički pouzdani. Međutim, devet dana nakon potresa, umor čini svoje i sustavu civilne zaštite poručuju da im treba pomoć.

U posljednjih devet dana prijavljena su oštećenja na više od 26 tisuća zgrada, pregledano ih je gotovo 6 tisuća od čega bi njih petstotinjak trebalo srušiti. Najveći teret u procjeni štete trenutačno nosi oko 500 statičara i arhitekata koji rade takozvane "brze" procjene stabilnosti te označuju jesu li kuće podobne za stanovanje. No, najavili su da od utorka to više neće raditi volonterski, nego traže potporu sustava.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Predrag Štromar, u programu Radio Sljemena, poručio im je kako će, temeljem Zakona o civilnoj zaštiti, u utorak mobilizirati građevinsku struku:

- Mobilizacija znači da će raditi, a za to će dobiti nagradu kao da rade na svom poslu. To jest, poslodavac će im isplatiti plaću redovnu, a onda će Grad Zagreb ili onaj koji ih angažira, može bit' Krapinsko-zagorska županija, može bit' država, nadokanit će poslodavcu njihovu plaću. Plus, po zakonu, još svatko dobije i naknadu dnevnu, a to je 75 kuna do 150 kuna, zavisno koliko se sati na dan radilo. I troškovi prijevoza, a ukoliko dolaze iz drugih dijelova države, osiguravaju se i smještaj i hrana -

Ministar Predrag Štromar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.