Hrvatski radio

Radio Sljeme

Stube Gornjega grada vape za obnovom

03.03.2019.

11:25

Autor: Magdalena Pongrac

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Stube na Gornjem gradu neuredne su, oštećene i dotrajale, istaknuli su gradski SDP-ovci na konferenciji za medije u okviru akcije "Svaki tjedan ogranak jedan". Upozorili su i na problem grafita u gradu.

Više od 120 različitih stuba vode na Gornji grad. Iako je Grad u prošlogodišnjem proračunu za njihovu obnovu osigurao 2 milijuna kuna, stube svakim danom sve više propadaju. Na primjeru Mlinskih stuba, upozorio je na to predsjednik gradske organizacije SDP-a Gordan Maras - Vidite derutnu fasadu, grafite koji su iscrtani, dotrajale stube. Ako ovdje dnevno prođe više tisuća turista i Zagrepčana, onda minimalno što možemo napraviti, uz minimalni napor i sredstva, jest dovesti to u red.

SDP-ov vijećnik u Gradskoj četvrti Gornji grad-Medveščak Miren Milović naglasio je da brojne gornjogradske stube vape za rekonstrukcijom i obnovom - Naše stube su zapuštene, vrlo često nedostaje cijela stuba, što znači da bi takve stube trebalo zatvoriti. Stube koriste stariji sugrađani i djeca. Na Gornjem gradu imamo tri srednje škole, a djeca s Gornjeg grada po stubama silaze u osnovnu školu. O stubama se ne vodi briga jer je, izgleda, najvažniji automobilski promet.

Jedan od problema koji nagrđuju sliku našega grada su i grafiti, istaknuo je predsjednik SDP-a Črnomerec Daniel Mlađenović - Svi turisti koji dođu u Zagreb kao jedan od glavnih problema vide grafite koji zapravo nisu obični grafiti nego obične proste poruke. Time se šalje loša poruka o našem gradu.

SDP-ovci apeliraju na gradsku vlast da što prije počne s uređenjem stuba i pročelja zgrada, a u okviru akcije "Svaki tjedan ogranak jedan" nastavit će upozoravati na aktualne probleme u gradu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.