Hrvatski radio

Radio Sljeme

Studenti blokirali Hrvatske studije

20.03.2017.

17:34

Autor: Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon odluke o izglasavanju nulte upisne kvote za studij filozofije na Hrvatskim studijima, studenti su jednoglasno odlučili krenuti u blokadu nastave. Na parkiralištu kampusa Borongaj, iza zgrade Hrvatskih studija, u tijeku je prvi Studentski sabor, usporediv s Plenumom Filozofskog fakulteta.

Nakon što su donijeli odluku o blokadi fakulteta studenti su bučno prekinuli nastavu na kolegijima koji su bili u tijeku. Objavili su kako su i sindikati dogovorili štrajk profesora četiriju odjela Hrvatskih studija.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras rekao je kako nema razloga za nezadovoljstvo studenata ni profesora Hrvatskih studija. Svi koji su upisali diplomski studij filozofije ondje će ga moći i završiti, a i profesori će nastaviti sa svojim znanstvenim radom. Jasno je da neke akcije koje neki profesori tamo rade nisu u sklopu ovlasti koje imaju, ali, naravno, mogu iskazati svoje mišljenje. To mišljenje mora biti demokratsko, a neki koji pokušavaju nenasilnim metodama to raditi moraju znati da to ne spada u akademsku praksu, dodao je Boras.

Blokada nastave je oblik građanskog neposluha kojem se pribjegava samo u slučajevima neke velike moralne ili zakonske katastrofe, a to je upravo ono što se danas događa Hrvatskim studijima, rekao je profesor na Hrvatskim studijima Tomislav Bracanović koji je podržao studente u blokadi. No, i među studentima je bilo onih koji su se usprotivili blokadi nastave, nazivajući to nepotrebnim nasilničkim ponašanjem.

Studenti će se u utorak u podne susresti s rektorom Borasom, a poručuju da blokadu Hrvatskih studija nastavljaju!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.