Hrvatski radio

Radio Sljeme

Studenti Pravnog fakulteta najavili prosvjed zbog povećanja školarina

23.09.2020.

12:16

Autor: Mario Mihaljević

Marin Tironi/PIXSELL

Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / -

Studenti Pravnog fakulteta najavili su prosvjed zbog kako kažu povećanja školarina za ovu akademsku godinu u iznosu za 20 posto. U financijski izazovnoj godini u kojoj neki ostaju bez posla, a drugima su smanjeni prihodi, izvanredni studenti tvrde da im je narasla cijena ECTS boda.

Izvanredni studenti Pravnog fakulteta ostali su neugodno iznenađeni kada su saznali uvjete za upis u predstojeću akademsku godinu.

Usprkos  peticijama da se iznosi školarine, zbog situacije s koronom nešto smanje, dočekala ih je kako kažu odluka o povećanju za 20 posto. Stoga su najavili prosvjed ispred fakulteta i sazivanje sjednice Fakultetskog vijeća. Član studentskog zbora Pravnog fakulteta Bartol Šošić kaže da odluka nije opravdana.

-Ova odluka nije opravdana, jer većina izvanrednih studenata mora raditi kako bi platila svoje školarine, i tu je jedan veliki problem, međutim i redovni studenti su ovom odlukom izriritirani-

No, dekan Pravnog fakulteta Igor Gliha tvrdi da nije riječ o povećanju školarine već, izjednjačavanju vrijednosti ECTS bodova kakve imaju redovni studenti.

-Kad se kaže povećanje školarine, to je pitanje ECTS bodova. Vrijednost tog boda za izvanredne studente, na prvoj godini je bio uvijek isiti, a za više godine, nije bio isti. Ono što smo mi napravili je da smo jednostavno izjednačili vrijednost bodova za redovne i izvanredne studente-. 

Gliha je opovrgnuo medijske napise da je rok za plaćanje školarine današnji dan. Studenti će školarinu do kraja akademske godine, moći platiti u osam rata. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.