Hrvatski radio

Radio Sljeme

Studenti sudjelovali u besplatnoj procjeni kardiovaskularnog rizika

08.06.2017.

13:07

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Studentima Šumarskog i Agronomskog fakulteta jutros je izvršena procjena kardiovaskularnog rizika, u sklopu projekta "Čuvari srca". Akcija je provedena upravo među studentima kako bi ih se potaklo na odgovorno ponašanje te poučilo o kardiovaskularnim rizicima i zdravim navikama.

Čak 200 studenata imalo je jutros priliku na svojem fakultetu besplatno izmjeriti glukozu, lipidogram, krvni tlak i indeks tjelesne mase. Sve to studentima je omogućeno jer upravo oni, zbog stresnog načina života, često zanemaruju zdrave navike. Odgovornim ponašanjem u mladosti mogu se spriječiti razni kardiovaskularni problemi u starosti, ističe pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo, Ivana Portolan Pajić. Smatramo da su studenti populacija u kojoj već treba raditi na prepoznavanju i uklanjanju čimbenika rizika, kao i stvaranju zdravih navika - poglavito kad govorimo o prehrani, tjelesnoj aktivnosti i okruženju bez duhanskog dima. Nakon što evaluiramo dobivene podatke ćemo zapravo znati nešto više o stanju naše studentske populacije, kazala je Portolan Pajić.

U našoj zemlji svaka druga osoba umire od posljedica kardiovaskularnih bolesti, što je dodatan dokaz da primarna prevencija i promocija zdravlja mora početi s roditeljima i djecom već u vrtićkoj dobi. Ovo je hvalevrijedna akcija, pogotovo u studentskoj populaciji, obzirom da znamo da je studentska populacija sve manje aktivna, naravno znamo i kako se hrani, smatra profesorica Sanja Ćurković. 

Moji roditelji imaju neke probleme pa me zanima, želim to na početku odmah promijeniti, da ne bude kasnije kasno; došao sam provjeriti kakvo je moje zdravstveno stanje, s ovim mogu vidjeti ako nije i nešto poduzeti po tom pitanju; mislim da bi trebalo češće nešto takvo za studente, lakše je doći na faks i obaviti nego hodati po bolnicama, dojmovi su nekih studenata koji su sudjelovali u akciji.

Brinuti o svojem zdravlju ne mora biti ni teško ni skupo. Dovoljno je jesti zdravo i redovito, boraviti na svježem zraku, kretati se barem pola sata dnevno i, naravno, ako pušite - prestati što prije!

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.