Hrvatski radio

Radio Sljeme

Studenti traže ostavku dekana Previšića i smjenu rektora Borasa

22.09.2016.

07:51

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na plenumu Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održanom jučer navečer ispred zgrade fakulteta, ponovljen je zahtjev za smjenom dekana Vlatka Previšića. Zatraženo je da dekan sam da ostavku ili da ga smijeni rektor zagrebačkoga Sveučilišta Damir Boras do 3. listopada.

Tako je plenum, koji se trebao održati u prostorijama Filozofskoga fakulteta pod nazivom "Jedan svijet, jedna borba", održan 'pod vedrim nebom'. Na početku je sudionicima predloženo da, "ako dođe policija i spriječi održavanje plenuma, ne pružaju otpor nego da dopuste da ih 'odnese' policija".

Novinari su pak upozoreni na to da je "direktna demokracija anonimna", te je jedan od sudionika zamolio novinare da se "maknu ljudima iz faca tom kamerom".  Naime, dekan Previšić je u srijedu navečer, uoči plenuma, zabranio njegovo održavanje u fakultetskim prostorijama i u priopćenju istaknuo kako "iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti održavanje plenuma, s obzirom na to da je riječ o političkome skupu". 

Sudionici plenuma odlučili su pak svojim glasovima da je ponedjeljak, 3. listopada, odnosno početak nove akademske godine 2016./2017., rok do kojega dekan Vlatko Previšić mora sam dati ostavku ili ga treba smijeniti rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, a izglasali su i da će 3. listopada navečer u 20 sati održati novi plenum. Prema procjenama organizatora, plenum je okupio oko 300 studenata i podupiratelja njihovih zahtjeva, a studenti su, među ostalim, izglasali da će opstruirati sjednicu Fakultetskoga vijeća koja je zakazana za četvrtak u 11 sati.

Jer, kako je istaknulo nekoliko 'plenumaša', sjednica Fakultetskoga vijeća ne može se održati bez predstavnika studenata. Podsjetili su da je Senat Sveučilišta u Zagrebu poništio izbore za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta i studentske predstavnike u Fakultetskome vijeću toga fakulteta, a jedan od sudionika osvrnuo se i na informacije iz medija kako se navedeni razlozi zbog kojih su poništeni izbori na Filozofskome fakultetu "mogu naći na barem još deset fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.