Hrvatski radio

Radio Sljeme

Studentski centar u Zagrebu - "Nema poskupljenja, nema redukcija!"

31.08.2022.

15:47

Autor: Radio Sljeme

Studentska soba

Studentska soba

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Štednja energenata provodi se na sve strane i na sve načine, od vlastitih domova, preko ustanova, pa sve do najvećih tvrtki. Ograničavanje temperature grijanja prostorija nije zaobišla ni studente. Budući da dio riječkih i splitskih studenata u studentskim domovima od jeseni neće moći sami birati temperaturu grijanja jer će ona biti ograničena na 21 ili 23 stupnja, provjerili smo što čeka zagrebačke studente.

Studentski centar u Zagrebu odlučio se za nešto drugačiji pristup. Studentima će dati preporuke kako racionalnije koristiti energiju, ali neće ići u direktna ograničenja, kazao nam je savjetnik ravnatelja za studentska pitanja Mario Župan.


- Za sada smo pokriveni dvogodišnjim ugovorom o javnoj nabavi za plin i struju, međutim, to ne znači da nam opskrbljivač ne može raskinuti ugovor i ponuditi novu cijenu koju možemo ili ne moramo prihvatiti. Sukladno javnoj nabavi možemo, ako je to do nekih 20 posto, prihvatiti, ako ne, morat ćemo ići u raskid ugovora i u novu nabavu. Nova nabava, svi najavljuju, kao što vidite i sami, na tržištu, da će biti viša cijena energije, nadamo se da i u novom zakonu, kako smo čuli od Ministarstva gospodarstva, da bi učenički i studentski domovi, vrtići, škole i bolnice bile vraćene u rang kućanstva, mislim da bi to bio jedan dobar potez i spas očuvanja uopće funkcioniranja nas kao ustanova - pojašnjava Župan.


Poskupljenja smještaja i hrane neće biti i o tome se ne pregovara s nadležnim Ministarstvom, ali ako cijena plina poraste za 200 posto, onda će se morati nešto poduzeti.


- Studentski dom Stjepan Radić na Savi, trošak grijanja koje imamo preko toplane je na nivou nekih 6 milijuna kuna plus PDV na nivou godine. Naši studenti plaćaju dom od nekih 350 do 450 kuna, uključeni su svi energenti, i sad kad bi ta cijena energije otišla drastično za dva puta, recimo, kako se najavljuje na tržištu od nekih 200 posto, pa izračunajte, samo Sava sa 6 milijuna puta dvjesto posto bila bi nekih 20 milijuna kuna na nivou godine. Mi se nadamo da do toga neće doći - navodi Župan kao primjer.


A do tada, preostaje nam svima, pa i studentima, da budemo dobri gospodari u ovim teškim vremenima i pridržavamo se preporuka o grijanju i hlađenju.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici