Hrvatski radio

Radio Sljeme

Studentski zbor o poskupljenju prehrane

07.10.2013.

17:59

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako je većina naših prjedloga usvojena, nismo suglasni sa svim dijelovima novog Pravilnika o potpori za pokriće troškova prehrane studenata!

Istaknuli su to, među ostalim, u priopćenju predstavnici Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu.

"...Kao članovi Studentskog zbora Sveučilista u Zagrebu te samim time i predstavnici studenata koji su pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) sudjelovali u izradi novog pravilnika o prehrani osjećamo obvezu i odgovornost izraziti razočaranje dezinformacijama i poluistinama koje se zadnjih dana mogu pročitati u medijima...Ono s čim se studenti nikako nisu složili je smanjenje subvencije za jela po izboru na 50% te ograničavanje konzumacije pojedinih artikala na dnevnoj bazi, međutim naše pritužbe su odbijene uz obrazloženje da nema dovoljno sredstava u proračunu RH te da nam MZOS ne može izaći u susret više nego što već jest...Morate uzeti u obzir činjenicu da je zbog ogromne raznolikosti studentskog standarda (studentske prehrane) u RH bilo vrlo teško napisati pravilnik koji regulira prehranu u svim „menzama“ (studentskim restoranima) te usklađuje sve segmente koji se tiču prehrane. Dok se većina studenata žali na povećanje cijena, studenti pojedinih gradova će prema ovom pravilniku napokon moći pojesti cijeli obrok to jest ”meni” po cijeni od 6,50kn, što do jučer nije bio slučaj. Inicijativa MZOSa bila je da se napiše pravilnik koji ce svim studentima u RH osigurati iste uvjete i prava na prehranu. Naravno, pod uvjete se podrazumijeva kvaliteta, svježina i nutricionistička vrijednost namirnica koje bi se koristile u novo oblikovanim ”meni-ima” koji bi pak studentima omogućili zdraviju prehranu.

Sukus ovih promjena je prije svega stavljen na povećanje kvalitete prehrane uvođenjem tzv. meni-a u sve studentske restorane RH kako bi se studentima osigurala kvalitetnija i zdravija ishrana, a izbjeglo konzumiranje proizvoda izvan meni-a koji su vrlo često manje bitni (u nutricionističkom smislu)... Promjene takvog opsega naravno nisu moguće preko noći te smatramo kako odborima treba dati malo vremena da rade svoj posao koji će, nadajmo se, pridonijeti povećanju kvalitete studentske prehrane u RH.

Svjesni smo pojedinih propusta, jednako kao i cijena pojedinih artikala koji nisu realne te smo dogovorili sastanak sa predstavnicima MZOS-a u četvrtak, 10.10.2013. g. na kojem ćemo zajedno s predstavnicima SC-a pokušati riješiti pojedine probleme do kojih je došlo.

Studentski zbor uvijek je na strani studenata i ako bude potrebe za prosvjedima sigurno ćemo zajednički djelovati, ali za sada smatramo da je bilo kakav poziv na prosvjed ishitren i mislimo da se civiliziranim dijalogom mogu riješiti problemi..." navedeno je u priopćenju Studentskoga zbora u Zagrebu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.