Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sud ukinuo odluku o mjeri roditelj odgojitelj, Tomašević razočaran

05.07.2022.

14:23

Autor: Mario Mihaljević

Upravni sud donio odluku

Upravni sud donio odluku

Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Visoki upravni sud odlučio je u utorak da je odluka Grada Zagreba o retroaktivnom ukidanju mjere roditelj-odgojitelj nezakonita, na što je gradonačelnik Tomislav Tomašević izrazio razočaranje poručivši kako sud ipak nije osporio mijenjanje odluke o mjeri, pa će to Grad i učiniti. 


Peteročlano sudačko vijeće Visokog upravnog suda u Zagrebu ukinulo je izmjene odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, koje je donio Grad Zagreb, ocijenivši da osporavana odluka nema povratno djelovanje, nego je riječ o kvaziretroaktivnosti. 


Hrvatska udruga roditelja odgojitelja i Udruga U ime obitelji izrazile zadovoljstvo odlukom Visokog upravnog suda. 


-Izrazito smo zadovoljni. Dokazali smo da smo bili u pravu, pravda je pobijedila. Roditelji sada mogu biti u miru, rekla je predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko. -Ovih osam mjeseci smo dokazivali da je mjera bila uspješna, a da je gradska odluka bila protuzakonita i štetna-, dodala je. 


Navela je kako odluka suda znači da roditelji odgojitelji do daljnjega imaju sva prava sukladno odlukama koje je donijela bivša gradska vlast, odnosno postojeća prava im se ne ukidaju. -Sud je rekao da lokalna jedinica ima legitimitet i ovlasti donositi ovakve mjere, u ovom slučaju što se tiče pronatalitetne politike, ali u okviru zakona, a prekršeni su zakon i Ustav-, dodala je Berbić Lacko.


Gradonačelnik Tomašević nije krio razočaranje odlukum suda. -Razočarani smo odlukom suda, vidjet ćemo koja su nam pravna sredstva na raspolaganju da se to promijeni. Zadovoljni smo što je ostavljen manevarski prostor da se odluka mijenja-.


-Ne možemo imati situaciju da više od pola milijarde kuna u proračunu imamo zamrznuto sljedećih desetak godina. To je 'kvaka 22', nedovoljni su kapaciteti za dječje vrtiće zato što je u zadnjih pet godina 15 puta više potrošeno na mjeru roditelj odgojitelj nego na izgradnju vrtića-, poručio je gradonačelnik. Na taj se način nikad ne bi mogli povećati kapaciteti vrtića, kazao je dodajući kako čekaju odluku za koju vjeruje da će im dati manevarski prostor za smanjenje naknada i time osiguravanje novca za izgradnju dječjih vrtića. 


-Iznos samo jedne godine za roditelje odgojitelje je dovoljan da financira izgradnju 12 novih gradskih vrtića, što bi bilo dovoljno za svu djecu-, istaknuo je Tomašević. Poručio je kako neće odustati od gradnje vrtića i neće odustati od revidiranja mjere. 


-To da možemo mijenjati odluku nije na kraju osporio sud, iako su cijelo vrijeme različiti politički akteri tvrdili da se to ne smije mijenjati jer su to stečena prava. Očito se može mijenjati, i mi ćemo to itekako mijenjati", poručio je Tomašević. Što se tiče rebalansa gradskog proračuna, prvo moraju vidjeti koliki manevarski prostor imaju za promjenu same naknade.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.