Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sudbina Baletne škole i dalje neizvjesna

08.08.2016.

09:43

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je Gradska skupština odbacila prijedlog o preseljenju državne baletne škole na lokaciju trgovačkog centra na rubu grada, ravnateljica je uputila prijeteće pismo roditeljima i dovela u pitanje početak nove školske godine.

Reagirali su potom gradski HSLS i HNS te pročelnik Ureda za obrazovanje tražeći njezinu ostavku.

Škola na Ilirskom trgu jedina u Hrvatskoj školuje polaznike do završnog zvanja balerine i baletana te nastupa u hrvatskim baletnim ansamblima.
S Ilirskog trga škola bi mogla biti preseljena u 45 minuta vožnje udaljenije Gračane.

Pravobraniteljica za djecu, doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić smatra, Sklopi li Grad Zagreb ugovor od 2 milijuna 700 tisuća eura s tvrtkom Siget ulaganje d.o.o., čiji je vlasnik Konzum, 15 godina otplaćuje najam po osam eura za svaki od 1502 četvorna metra.

Protiv odluke o preseljenju najprije su glas dignuli roditelji. 56 je roditelja protiv. Njih je 12 za preseljenje. Ravnateljica Škole Lidija Trešćec-Bobetko ne želi pred kamere, no stovremeno i dalje pritišće neprimjerenim dopisima Vijeću roditelja. 

Mišljenje je dalo i Hrvatsko društvo baletnih umjetnika. U ovoj fazi jedino što možemo jest apelirati na sve uključene da se hitno pokuša naći privremeno rješenje kako bi nastava mogla početi najesen.

Čeka se iduća sjednica Gradske skupštine. U, međuvremenu, stigao je i odgovor od Ministarstva znanosti. Za rad u promijenjenim uvjetima škola mora podnijeti zahtjev Ministarstvu te ishoditi rješenje. Zahtjev još nismo primili. Uvjereni smo da će škola u dogovoru s osnivačem odabrati lokaciju koja će zadovoljiti i osnivača i samu školu, pri čemu na prvome mjestu mora biti dobrobit djece - upozorilo je Ministarstvo.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.