Hrvatski radio

Radio Sljeme

Šumarski fakultet slavi 120. rođendan

18.10.2018.

15:36

Autor: Magdalena Pongrac

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu slavi 120. obljetnicu svog postojanja. Jedna od najstarijih sastavnica Sveučilišta godišnje upisuje 300 studenata, a njezini diplomanti važnu ulogu imaju u doprinosu hrvatskom gospodarstvu i industriji.

Uz 120. obljetnicu osnutka, ove godine Fakultet slavi i 70 godina kontinuiranog izvođenja studijskih programa u području drvne tehnologije. Do danas ga je završilo više od 7 i pol tisuća diplomiranih inženjera, odnosno magistara šumarstva i magistara drvne tehnologije. Dekan Tibor Pentek rekao je da su to stručnjaci koji gospodare s otprilike 47 posto kopnene površine Republike Hrvatske, koji doprinose bruto domaćem proizvodu s 1 posto u šumarstvu te 4 i pol posto u drvnoj industriji odnosno drvno-tehnološki sektor zapošljava oko 45 tisuća ljudi.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras istaknuo je da duga tradicija Fakulteta i Sveučilišta pokazuje kvalitetu Sveučilišta u Zagrebu i kvalitetu svake pojedine sastavnice. Isto tako, kad se pogleda program koji ovaj fakultet ima, vidi se da stvara vrhunske stručnjake, da stvara ljude koji su odgovorni i tako veliki broj akademika pokazuje da je ta struka zapravo jedna od perjanica Sveučilišta u Zagrebu.

Kako bi se dodatno povećala konkurentnost studenata drvne tehnologije na tržištu rada, na proljeće će nova Uprava fakulteta pokrenuti reviziju studijskih programa te u nju uključiti industrijski sektor.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.