Hrvatski radio

Radio Sljeme

Susret poslodavaca i nezaposlenih na Pučkom otvorenom učilištu Zagreb

24.10.2017.

14:40

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Pučkom otvorenom učilištu Zagreb održava se 11. Sajam poslova. Sajam je namijenjen nezaposlenima i poslodavcima, ali i studentima, učenicima završnih razreda osnovnih škola i svim zainteresiranima koje planiraju razvoj karijere.

Sajam poslova već tradicionalno ima za cilj uskladiti ponudu i potražnju na tržištu rada, poticati zapošljavanje i razvoj partnerskih odnosa između nezaposlenih i poslodavaca i svih onih koji na bilo koji način sudjeluju u razvoju regionalnog i šireg tržišta rada. Nezaposleni se u procesu traženja posla često odlučuju na promjenu zanimanja odnosno prekvalifikaciju.

Mi smo predvidjeli za 2017. godinu da bi oko 8 tisuća osoba trebalo proći kroz sustav izobrazbe u strukovnom obrazovanju. Ove godine smo promijenili i sustav javne nabave usluga od strane ustanova koje se bave obrazovanjem tako da je trenutno u tijeku provedba za turistička zanimanja, tako je i sa građevinom, čak smo uveli i učenje stranih jezika i povećanje digitalnih kompetencija, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

A najveća je potražnja upravo za obrtničkim zanimanjima. Na ovogodišnjem Sajmu sudjeluje 80-ak poslodavaca iz različitih područja i djelatnosti koji se nadaju pronaći odgovarajuće radnike.

Na Sajmu je organiziran i dodatni program koji uključuje prezentaciju mjera aktivne politike zapošljavanja „Od mjere do karijere", radionice usmjerene na pripremu nezaposlenih za uspješno traženje posla, profesionalno informiranje o razvoju karijere, ciljane brze razgovore poslodavaca s tražiteljima posla te predavanje na temu Postani poduzetnik. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.